Точка зору

Стебловий метелик та бавовникова совка: між двох вогнів

Сергій Хаблак
док. біол. наук, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві агрохолдингу A.G.R. Group

Улітку посівам кукурудзи найбільшої шкоди завдають стебловий метелик та бавовникова совка. На щастя, спалахи їх чисельності циклічні: тривають кілька років і відбуваються з періодом у 7-10 років. А ще така циклічність обернено пропорційна: збільшення чисельності на посівах кукурудзи першого шкідника призводить до зменшення кількості другого і навпаки.

В агрохолдингу A.G.R. Group ми постійно здійснюємо моніторинг цих нічних лускокрилих. Найбільш зручним методом я вважаю світлодіодні гібридні пастки, що допомагають відстежувати їх появу і розвиток. До того ж він позбавлений недоліку, пов’язаного з феромонними приманками. Також ми регулярно здійснюємо польові обходи і огляд рослин на предмет кладки яєць і пошкодження гусеницями.

На чисельність стеблового метелика і бавовникової совки безпосередньо впливають метеорологічні умови. Тому щільність популяції виду з року в рік може істотно коливатися. Цього року літ і відродження стеблового метелика були незначними. В одних місцях, переважно де поля кукурудзи межують з луками, його літ був більш активним, а в інших – взагалі не спостерігався або відбувався слабо.

Відтак, у світлодіодну пастку ми цього літа вловлювали максимум 1-2 самки стеблового метелика на добу. Тож на моніторингу цього шкідника з першої декади липня 2021 року можна ставити крапку. І хоч не виключені якісь локальні сюрпризи в розвитку популяції стеблового метелика, масового його льоту і зростання популяції цьогоріч уже не буде.

За високих температур понад 35С у першій і другій декадах липня яйця шкідника гинуть від висихання і променів сонця через свою гігрофільність (оптимально 100%). Оптимальні умови для розвитку яєць створюються за вологості повітря 95-100%. Мінімальна вологість, за якої можливий розвиток яєць шкідника – 70%. Температури від 8 до 34С є граничними для розвитку яєць і гусениць, а оптимальні для розвитку гусениць – +28-29 С, для яєць – + 18-30 С.

За сильної посухи (+28-35С) яйця гинуть, а статева продуктивність самок знижується вдвічі. За життя гусінь линяє 4 рази і проходить 5 вікових груп свого розвитку. При чому кожна стадія гусениці стеблового метелика дуже вимоглива до підвищеної температури і високої вологості.

Важливим орієнтиром для моніторингу льоту лускокрилих шкідників є підрахунок суми ефективних температур (СЕТ). Деякі цифрові платформи і додатки типу Cropio вказують СЕТ, що полегшує спостереження за розвитком стеблового метелика і бавовняної совки.

Літ метелика починається за СЕТ 350С. Коли цей показник становить 520С – вилітає 50% популяції, за СЕТ 600С – 75%. Перша кладка яєць спостерігається за СЕТ 375 С, інтенсивне відкладання яєць – за 430С. Наприклад, на Полтавщині, в одній з областей господарювання A.G.R. Group, на початок другої декади липня 2021 року сума ефективних температур становила близько 600С. За такої СЕТ близько 75% популяції кукурудзяного метелика має вилетіти, і її літ завершується.

На черзі – моніторинг бавовникової совки, який у нас стартує з другої декади липня. Для розвитку кожного покоління бавовняної совки потрібно сума ефективних температур понад 10°C близько 400-550°C. Сума ефективних температур для розвитку 1 покоління потрібна 400-550 С, а для 2 покоління – 800-1100 С. В останні два роки (2019-2020 рр.) бавовникова совка стала основним шкідником кукурудзи, відтіснивши кукурудзяного метелика на друге місце. При чому відмічається закономірність: що спекотніший і сухіший рік, тим більше на полях цього фітофага.