Сочевиця: вдалий досвід в умовах Півдня

В «Агрофірмі “Південна”» агрооб’єднання Tecom Agro Group стартували жнива сочевиці. Цього року ми посіяли її вперше на площі 300 га. Вирішили спробувати вирощувати цю культуру в посушливих умовах Півдня, адже вона є посухостійкою цінною харчовою культурою. За вмістом білку в зерні, смаковим якостям і поживності вона є однією з кращих серед продовольчих зернобобових культур, завдяки чому має стабільний попит і високий експортний потенціал.
Порадувала нас сочевиця і з точки зору її стійкості до стресових умов цієї весни, через які частково були пошкоджені озимі культури, зокрема, ріпак і ячмінь. Для цих культур сезон виявився дещо несприятливим. Натомість рослини сочевиці продемонстрували високу адаптивність та стійкість до квітневих приморозків, посухи і сильних вітрів, які були у нас в Білгород-Дністровському районі. Поки інші рослини були у стресі, сочевиця демонструвала інтенсивне кущення. На коренях чітко було видно бульбочкові бактерії, які фіксують атмосферний азот, збагачуючи ґрунт доступними сполуками для рослини. Це – ключовий симбіоз, що забезпечує культурі високий рівень азотного живлення без додаткового внесення добрив.
Тож цінність її в сівозміні полягає в тому, що вона, як і соя, є азотоакумулюючою культурою і одним з найкращих попередників для озимої пшениці та інших сільгоспкультур. Та якщо соя – вологолюбна культура і є складною для вирощування в умовах Півдня, то сочевиця довела свою придатність для нашого посушливого клімату.
Ми обрали канадський сорт червоної сочевиці Максим, що має високу стійкість до гербіцидів Євролайтінг. Сочевиця слабко конкурує з бур’янами, тому вони могли стати ключовим обмежувальним чинником урожайності. Утім, нам вдалося запобігти цій проблемі.
Має ця культура свої особливості і в збиранні. Молотити її іноді складніше, ніж виростити, адже товарний вигляд зерна – важливий критерій її ринкової цінності. Відтак, для рівномірного достигання культури ми провели десикацію і почали збирання за вологості бобів 14%. Це оптимальний показник, за якого насіння сочевиці мінімально травмується.
Збирати сочевицю потрібно повільніше, аніж традиційні зернові й зернобобові. Обмолот проводимо з особливою обережністю, що пов’язано зі специфікою цієї низькорослої культури: стебло сочевиці дуже тоненьке, тож збираємо на мінімальній висоті, застосовуючи жатки з гнучким ножем.

