Точка зору

Скільки коштують метаболічні проблеми новотільних корів

Геннадій Бондаренко
консультант з годівлі молочної худоби

Значна частина вимушеного вибуття корів зі стада зумовлена неефективною годівлею і менеджментом у транзитному періоді (3-4 тижні до і після отелення). Це загострює хвороби обміну речовин (метаболічні хвороби) новотільних корів і підвищує ризик виникнення низки проблем післяотельного періоду, як-от зміщення сичуга, затримка посліду, кетоз, метрит, клінічна й субклінічна гіпокальціємія.

Економічні збитки від проблем транзитного періоду складаються з прямих і непрямих втрат. Прямі втрати оцінюються як витрати на діагностику, лікування хвороби, втрати від несортового молока в період лікування антибіотиками, а також як ризик загибелі тварини безпосередньо внаслідок хвороби.

До непрямих втрат відносяться втрати майбутньої молочної продуктивності через хворобу, внаслідок погіршення відтворної здатності, а також ризик вимушеного передчасного вибракування корови зі стада.

Низка досліджень, проведених на базі високопродуктивних стад у США, дозволили встановити орієнтовну величину фінансових втрат для кожної з проблем транзитного періоду (див. таблицю 1).

 Таблиця 1. Фінансові втрати від основних проблем транзитного періоду

При цьому субклінічна гіпокальціємія займає особливе місце серед метаболічних проблем новотільних корів. Вона часто охоплює понад 50% новотільних корів стада, та, на відміну від клінічної, не проявляється візуально.

Субклінічна гіпокальціємія є тригером інших метаболічних хвороб і негативно впливає на відтворну здатність корів. Її часто називають прихованим злодієм, а розмір непрямих річних втрат від хвороби оцінюють у середньому в $125 на корову. І хоча ця цифра сама по собі невисока, як порівняти з втратами від більшості інших хвороб із розрахунку на один випадок, та з огляду на значну поширеність субклінічної гіпокальціємії в стаді загальні збитки від неї кратно перевищують збитки, наприклад, від зміщення сичуга та клінічної гіпокальціємії.

Виявити субклінічну гіпокальцемію в стаді можна лише через аналіз проб крові на вміст кальцію від новотільних корів у перші 48 годин після отелення. Для репрезентативної вибірки достатньо взяти проби у 15% поголів’я групи новотільних. Корови із вмістом кальцію менше 2,2 ммоль/л (точніше 1,5-2,2 ммоль/л) хворі  на субклінічну гіпокальціємію.     

Оцінивши частоту виникнення хвороб післяотельного періоду, наприклад за підсумками роботи ферми за місяць або за рік, можна доволі просто порахувати збитки від метаболічних проблем новотільних корів для стада, виходячи з орієнтовної величини втрат по кожній проблемі.

Так, в умовно здоровому стаді з порівняно невисокою частотою хвороб новотільних корів на кожні 1000 отелень на рік втрачається понад $85 тис., або трохи більше $85 на одне отелення (див. таблицю 2).

Таблиця 2. Збитки від хвороб транзитного періоду

Ці цифри є яскравою ілюстрацією потенційно високих збитків від проблем післяотельного періоду в корів і ще раз підкреслюють пріоритетність належного рівня менеджменту й ефективної кормової профілактики метаболічних хвороб у транзитний період для успішного виробництва молока на фермі.