Точка зору

Скасування переліку товарів критичного імпорту – хибне рішення

Вадим Чагаровський
голова Спілки молочних підприємств України

24 лютого, у перший же день війни, Кабінет Міністрів постановою затвердив перелік товарів критичного імпорту, для придбання яких дозволялося купувати валюту у період воєнного стану.

Спілка молочних підприємств України (СМПУ) у своїх пропозиціях уряду обґрунтувала, чому на період воєнного стану не потрібно включати до переліку товарів критичного імпорту молочні продукти – обсягу виробництва сировини і потужностей молокопереробних підприємств країни достатньо для задоволення споживчого попиту українців на молочні продукти. 

Та, на жаль, у списку товарів критичного імпорту все ж залишили сири, що дозволяло імпортувати їх протягом воєнного стану. 

Треба зазначити, що за останні три роки імпорт молочних продуктів в Україну зріс більш ніж утричі. У грошовому еквіваленті у 2019 році імпорт молочних продуктів складав $170 млн, а в 2021 році – вже $370 млн. Це, безумовно, негативно впливало на молочну галузь України. 

У країнах ЄС діє єдина аграрна політика, завдяки якій молочна галузь отримує значну державну підтримку. Чого, на жаль, не було, немає і, мабуть, не буде у нас під час воєнного стану. Тому зараз виживання молочної галузі України, збереження робочих місць і обсягів виробництва – ті головні цілі, які повинні ставити перед собою наші державні діячі, які мають захищати вітчизняний ринок. 

Для нас було несподіванкою те, що в переліку товарів критичного імпорту Кабмін залишив групу сирів, адже динаміка імпорту цієї продукції останніми роками зовсім невтішна для вітчизняних сироварів. Торік в Україну було імпортовано 56 тис. тонн сирів усіх видів. При цьому було вироблено 64 тис. тонн твердих сирів, а всіх видів сирів разом – 180 тис. тонн. Тобто фактично зараз майже 30% вітчизняного ринку складають імпортні сири.

Аналіз співвідношення імпорт/виробництво свідчить про велику частку імпорту і в окремих категоріях сирів. Так, свіжого кисломолочного сиру було вироблено 85 тис. тонн, а імпорт був майже 12 тис. тонн; плавлених сирів було вироблено 28 тис. тонн, а імпортовано близько 6 тис. тонн; витриманих та інших сирів було вироблено близько 70 тис. тонн, а імпорт склав понад 30 тис. тонн. 

Нещодавнє скасування списку товарів критичного імпорту призведе до зростання імпорту в Україну, і наші виробники молочної продукції знову опиняться у нерівних умовах із європейськими виробниками. 

Зокрема, протягом перших двох місяців 2022 року імпорт сирів утримувався майже на рівні торішніх показників – майже 9 тис. тонн. Скорочення відбулося тільки в березні (890 тонн). У червні ж імпорт сирів відновився до показників довоєнного періоду – близько 4 тис. тонн, що становить велику небезпеку для молочної галузі. 

У мене питання до тих, хто ухвалював постанову про скасування переліку товарів критичного імпорту: невже валюту зараз треба витрачати на закупівлю продукції, яку може забезпечити українська харчова галузь? Я можу говорити не тільки про молочну, але й про всю харчову переробну галузь. Мені здається, що валюта зараз необхідна для закупівлі зброї. Саме це зараз важливо. А забезпечення харчовими продуктами, підтримка продовольчої безпеки України – це те, що можуть забезпечити вітчизняні переробні підприємства, в тому числі й молочні. 

Тому ми в СМПУ вважаємо, що рішення про скасування переліку товарів критичного імпорту – хибне.