Точка зору

«Сію-вію, сію-вію конопелечки…»

Анастасія Білич
керівник маркетингової служби Агропромислової групи «Арніка»

Не так в Україні відбувається, як легко співається…

Наша компанія ще 2015 року розпочала проєкт із вирощування й селекції технічних конопель. Всі ці роки ми аналізуємо світовий ринок, де відбувається стрімке відродження конопляної галузі.  Наприклад, у Франції обсяги виробництва лише промислового волокна зросли більш, ніж удесятеро (з 4 тис. тонн у 2003-му до 48 тис. тонн – у 2014 році). Площі посівів технічних конопель в ЄС позаторік досягли 50 тис. гектарів, як порівняти з 8 000 га 2011 року (за даними Зеленої книги Офіс ефективного регулювання BRDO). Власне, ще п’ять років тому ринок технічних конопель оцінювали в 1 млрд доларів, і за рік він виріс до 3.74 млрд. При цьому, структура цього ринку виглядає наступним чином: 28% – чистий екстракт канабідіолу та продукти з нього, 42% – промислове виробництво, 28%  – харчові продукти, 12%  – продукція особистої гігієни та ще 5%  – текстиль і харчові добавки.

В Україні ж ми досі вимушені боротися з упередженим ставленням до конопель, і не лише з боку споживачів, але й на державницькому рівні. Це, в свою чергу, призводить до регуляторних колізій, надмірної зарегульованості та дискреції повноважень державних органів.

Для того, щоб ця галузь в Україні стала інвестиційно привабливою, а вітчизняний бізнес мав достатнє підгрунтя для розвитку й нарощування виробничого потенціалу, час здійснити кілька важливих кроків:

✔ вивести технічні коноплі з-під загального регулювання про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, спростити умови ліцензування,

✔підвищити гранично допустимий рівень ТГК в технічних коноплях (до 0.2-0.3%), що відкриє цілу нішу перспективних нових продуктів переробки та екстракцію;

✔ усунути надмірний контроль органів МВС за господарською діяльністю, пов’язаною з обігом технічних конопель;

✔скасувати контроль держави за обігом, зокрема й знищенням залишків технічних конопель;

✔скасувати квотування посівів технічних конопель;

✔ визначити на законодавчому рівні види діяльності з культивування технічних конопель, закріпивши відповідний код КВЕД. Визначити коди УКТЗЕД на всі види товарів та продуктів на основі технічних конопель.

Якщо ми зробимо ці поступові кроки на шляху лібералізації виробництва та використання технічних конопель, то галузь стане ввп-формуючою, рентабельною й інвестиційно привабливою. А про українські коноплі дізнаються не лише з пісень, але й завдяки нашим справам продуктам.

P.S. Чекаємо Go-A Band до нас угості на зйомки в органічних конопляних полях. А ще віримо у перемогу здорового глузду та конопляної галузі в Україні