Точка зору

Швидкий аналіз для ефективності

Роман Бица
Провідний фахівець технологічного супроводу продукту Climate FieldView

Цифрові інструменти дуже добре допомагають побачити те, на що раніше не звертали увагу або не могли фізично побачити. Перший приклад: що важливо при посіві бачити й відображати? Насправді ключовим є показник якості. І основним параметром, який визначає якість посіву, це є густота або норма висіву. І от цифровий інструмент допомагає, по-перше, зафіксувати це, а по-друге, вже встановити, чому саме так. На прикладі конкретного поля ми бачимо різні густоти посіву постфактум, але за допомогою інструменту FieldView ці речі можна відстежувати онлайн: не тільки густоту посіву, а й інші параметри. Фактично, господарство отримує можливість проаналізувати дані онлайн і вже по двох-трьох проходах зрозуміти, що треба змінювати.

Платформа FieldView працює у 22 країнах світу. Як саме вона працює? Є два простих елементи: перший – це так звана «шайба» або FieldView Drive – пристрій, який зчитує дані техніки, а після того передає інформацію на планшет, на якому встановлено два додатки. Тобто в підсумку є два елементи: пристрій, який зчитує дані, і пристрій, який накопичує дані.

Важливо, що ми збираємо ці дані з різних видів техніки та різних брендів, у нас немає обмеження. Друге джерело – це можуть бути навіть платформи інших виробників, з яких ми також забираємо дані. Також на це накладаються дані з супутникових знімків, далі між собою всі ці дані поєднуються. Відповідно, формуються звіти, карти, які можна аналізувати. Ці дані зберігаються у хмарному середовищі. Будь-хто, хто має доступ до акаунту, може спокійно під’єднатися до необхідних операцій.

При посіві у FieldView можна бачити дуже багато параметрів, в залежності від комплектації сівалки, це різні види гібридів, густота посіву, дата, швидкість сівалки, рельєф, відхилення від густоти. Якщо це сівалки Precision Planting, то там може бути навіть вологість ґрунту, температури – до 17 різних параметрів. Це можна бачити онлайн і відповідно можна досить швидко і якісно приймати рішення. 

Другий приклад: оприскування. Багато господарств не слідкують за оприскувачем, але деколи бувають збої. У FieldView існує можливість відслідковувати інформацію через супутникові знімки, один з них – це карта здоров’я поля в контрастних кольорах. І це може допомогти в такий складний період стати кращими з відносною легкістю. 

Загалом протягом сезону – від посіву до збирання по внесенню добрив чи засобів захисту рослин ми можемо відслідковувати базові дані. Що найбільш цікаве: це норма внесення, швидкість, суміш продуктів і також ряд супутникових знімків, які допомагають вже краще проаналізувати інформацію. Це стандартні знімки NDVI, карта здоров’я поля і карта споживання води.

Також наведу приклад аналізу карти урожайності. Цифровий інструмент допомагає глибше подивитися і зрозуміти, що вплинуло на ті чи інші результати. Ми порівнювали різні гібриди, схеми захисту – і це все в одному місці й під рукою. 

По збору урожаю ми бачимо шість основних параметрів. Це урожайність, вологість, дата збору, швидкість комбайна, карта комбайна та гібриди. Тобто можна аналізувати врожайність відносно дати посіву, рельєфу і так далі. По збору урожаю є нюанс, що не всі комбайни мають відповідне обладнання. І тут у нас є рішення – ми маємо датчики, які встановлюємо на різні види комбайнів, навіть на застарілі. Датчики дуже легко ставляться, і ви спокійно можете документувати дані. 

Отже цифрові інструменти вже зараз допомагають стати більш ефективними. Основний базовий тренд і напрямок станом на сьогодні – це використання карт завдань, карт змінної норми, різних операцій. Карти завдань ми робимо або на основі супутникових знімків, або супутникових знімків та карт врожайності.