Точка зору

Щоб заощадити на ЗЗР, потрібно відмовитись від дженериків

Володимир Воєводін
експерт компанії BASF

Ні для кого не секрет, що наразі ростуть і будуть рости ціни на тару, пакети з модифікованим газовим середовищем, перевезення і засоби захисту рослин. То ж як в цих обставинах планувати бізнес садівничим господарствам?

Особливо мене турбують добрива, тому що вже навесні треба буде вносити азотні препарати, а вони будуть досить у високій ціні. Щоб зробити оптимізацію, треба дуже виважено підійти до процесу їх внесення. Де є слабкі закладки урожаю, немає сенсу їх вносити. Зав’язування плодів чи на 20, чи на 40, чи на 60 тон передбачає зовсім різне внесення добрив. На нашому чорноземі можна добре зекономити.

Щоб заощадити на засобах захисту, потрібно відмовитись насамперед від дешевих генеричних продуктів. Тим більше, що у наступному сезоні «дешеві» дженерики не будуть дешевими. Я знаю, що на них вже піднімаються ціни.

Втім, сьогодні приблизно 30% господарств користуються генеричними продуктами з захисту рослин. Це переважно маленькі садівничі підприємства. Високоінтенсивні великі господарства від 100 га цю «хворобу» вже пройшли, хоча і в них є незначна частка генеричних продуктів. Особливо це інсектициди, бо дженерики-фунгіциди вже бояться використовувати.

Тобто цей досвід та нинішні умови кажуть: потрібно купувати оригінальні продукти і вистроювати оптимальну систему — вносити тільки там, де потрібно. Оригінальний продукт тримає захист довше, має пролонговану дію, гарантовано забезпечує плоди від зараження хворобами та впливу шкідників, потребує меншу кількість обробок. А це відповідно означає – менше входити в сад, тобто це економія паливно-мастильних матеріалів.