Точка зору

Що треба знати про нову об’єднану звітність з ПДФО та ЄСВ

Катерина Проскура
д-р економічних наук, сертифікований аудитор, судовий експерт КНДІСЕ

Ситуацію, про яку піде мова, влучно описує народна приказка «Не мала баба клопоту – купила порося».  Відтоді, як за наказом №773 Мінфіну змінилася форма і період звітності з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та єдиного страхового внеску (ЄСВ), і без того непрості бухгалтерські реалії наповнилися новими турботами.  Податковий розрахунок (суми ПДФО, військового збору та ЄСВ) тепер подають не помісячно, а поквартально (за 1 квартал 2021 року – не пізніше 11 травня). Окрім традиційного способу подачі «на паперових носіях» чи «поштою з повідомленням про вручення» пропонується також подача в електронній формі «з використанням безплатного спеціалізованого програмного забезпечення».

Розрахунок подають до податкового органу за основним місцем обліку (у т. ч. і за новим основним місцем обліку в разі зміни податкової адреси платника протягом року). У заголовній Формі Розрахунку треба вказати відомості про роботодавця, його працівників (інших фізичних осіб – платників податку) та про склад Розрахунку, основної (розрахункової) таблиці. Вона складається з трьох розділів: 1) «Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників в розрізі місяців звітного кварталу»; 2)  «Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу та на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами в розрізі місяців звітного кварталу (крім військовослужбовців строкової військової служби)»; 3) «Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за патронатних вихователів, батьків – вихователів та прийомних батьків в розрізі місяців звітного кварталу». Крім того, Розрахунок має шість додатків:

  • «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (Д1, додаток 1);
  • «Відомості про осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, при усиновленні дитини, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників,.. які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою…» (Д2, додаток 2);
  • «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу» (Д3, додаток 3);
  • «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (4ДФ, додаток 4);
  • «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби» (Д5, додаток 5);
  • «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» (Д6, додаток 6).