Точка зору

Що підтримає кукурудзу?

 

Грудень був багатим на події, наслідки яких впливатимуть на світ і у 2018-му. А головний постачальник важливих новин — США — протягом року дивує світ високими темпами зростання ВВП, що у другому та третьому кварталах перевищили 3%. Відповідно, росте занепокоєння Федеральної резервної системи щодо ймовірності пришвидшення інфляції. Саме тому ФРС вимушена була підняти ставку у грудні (втретє за рік) до 1,5%.

 

Такі обставини особливо відчутно впливали на обмінний курс євро й товарні ринки. Показовим стало 12 грудня, коли Міністерство сільського господарства США оприлюднювало свої грудневі оцінки світового попиту й пропозиції на агропродукцію. Звіт виявився доволі сприятливим для кукурудзи та пшениці. В перші години після його оприлюднення зернові зростали у вартості на Чиказькій товарній біржі. Щоправда, пізніше цього самого дня обвал вартості всього спектра товарних активів, спричинений очікуванням підняття ставки ФРС, примусив і кукурудзу, і пшеницю закритися «у червоній зоні». Загалом, очікування підняття ставки ФРС утримувало під тиском товарні ринки протягом листопада й більшої частини грудня, збільшуючи й без того великий тиск на зернові активи у цей період.

 

Негативний ефект для товарних ринків від підняття ставки було згодом компенсовано іншою значущою подією. Конгрес США затвердив фіскальну реформу, що має значно зменшити боргове навантаження на корпоративний сектор у Сполучених Штатах. Як очікують очільники країни, звільнені від податків, підприємці спрямують кошти в розширення та модернізацію виробництва. Це має призвести до збільшення попиту на робочу силу з боку корпоративного сектора. Зважаючи, що рівень безробіття у США перебуває на найнижчому рівні з 2000 року й становить 4,1%, можна припустити, що збільшення попиту на робочу силу (за її невеликої пропозиції) має суттєво підняти рівень оплати праці. А це прямий шлях до пришвидшення інфляції й підтримки вартості сировинних активів.

 

Для кукурудзи добра новина в грудні прийшла з Південної Америки. Тривалий час світ захлинався бразильською кукурудзою. Із серпня по листопад 2017-го її експорт із цієї країни подвоївся, бо щомісяця становив у середньому на 3 млн тонн більше, ніж протягом відповідних місяців 2016-го. Непогано експортувала кукурудзу й Аргентина, виконуючи партію другої скрипки. Причиною шаленого попиту на північноамериканську кукурудзу була її надзвичайно низька вартість. Дисконт до головних конкурентів обраховувався двозначним числом. Не дивно, що експортні продажі США й України значно скоротилися проти минулого року. Втім, довгоочікувані зміни таки на часі: засіки виробників кукурудзи в Південній Америці виснажилися! Високий зовнішній попит і низька пропозиція на внутрішньому ринку вже потягнули ціни на кукурудзу південноамериканського походження вгору. Протягом місяця бразильська кукурудза швидко набирала вагу й вийшла на позначку 164 дол./т FOB Paranagua, а аргентинська протестувала рівень 161 дол./т FOB Up River.

 

Висока вартість південноамериканської кукурудзи на тлі зростання вартості фрахту суттєво погіршила її конкурентоздатність. І тепер світ знову повернувся обличчям до американської кукурудзи. Можна припустити, що протягом січня та лютого обсяги її експорту й, відповідно, вартість зростатимуть. Це надасть підтримки й українській кукурудзі.

 

Грудень не уникнув і цілої низки вагомих політичних подій. Найбільш значуща з них — це вибори в Каталонії. Хоч як світові медіа намагалися переконати спільноту у програші націоналістично налаштованих партій, ті виграли вибори до регіонального Парламенту. Євро відреагував на цю подію доволі виважено. Та тепер єдина валюта стала заручником потенційного збільшення напруження в регіоні. Малоймовірно, що каталонці легко відмовляться від намірів створити окрему державу. Тому кожний наступний акт вистави, події якої розгортатимуться протягом першого півріччя вже нинішнього року, створюватимуть політичний тиск на єдину валюту, до якого вона дуже вразлива.