Точка зору

Сезон обіцяє бути вдалим для виробників гороху

Антоніна Скляренко
президент Української бобово-соєвої асоціації

Виробництво гороху в Україні поступово повертається до довоєнного рівня. Ця культура приваблює агровиробників стабільним попитом і непоганою прибутковістю. Крім того, горох покращує якість ґрунту, насичуючи його азотом, що робить його одним із найкращих попередників для пшениці. Тож не дивно, що посівні площі під цією бобовою культурою поступово зростають.

До початку повномасштабного вторгнення площі під горохом в Україні становили 240 тис. га, але через війну у 2022 році вони скоротилися до 125,7 тис. га. Проте вже в 2024 році гороху було зібрано з площі 212,28 тис. га, що на 40% більше, ніж у 2023-му. У поточному році під цю культуру відвели, за попередніми розрахунками, понад 220 тис. га.

Відповідно з року в рік зростає і рівень виробництва гороху. У 2023/2024 маркетинговому році він становив 409 тис. тонн, а у 2024/2025 прогнозується збільшення врожаю до майже 480 тис. тонн. І надалі зберігається потенціал для зростання обсягів виробництва.

Наразі в Україні збільшуються обсяги переробки, а підприємства пропонують конкурентні ціни. Проте основна частина врожаю експортується.

Безумовним лідером з імпорту українського гороху впродовж останніх трьох років залишається Туреччина. Зокрема, торік до цієї країни було експортовано 77,1 тис. тонн гороху на суму 18,679 млн дол. США. На другому місці у 2024 році була Індія, куди поставили 76,9 тис. тонн на суму 21,563 млн дол. США. Збільшенню експорту сприяло рішення офіційного Делі про безмитний імпорт жовтого гороху, термін дії якого подовжено до кінця травня 2025 року. І хоча раніше уряд Індії заявляв про небажання продовжувати безмитний режим, погодні умови в країні можуть негативно вплинути на врожай, що позначиться на подальшій торговельній політиці.

Серед інших основних імпортерів українського гороху – Італія, ОАЕ, Пакистан, Бангладеш, Малайзія тощо. Сукупно до цих країн спрямовується понад 62% експорту цієї культури, що забезпечує стабільний збут.

Українські виробники також почали переробляти горох на колотий – цей продукт є більш привабливим за ціною та користується попитом в ОАЕ та Саудівській Аравії.

Додатковим стимулом до нарощування виробництва стало відкриття ринку Китаю для українського гороху. Китай є одним із найбільших світових імпортерів бобових, тож це відкриває нові можливості для вітчизняних виробників.

До того ж, посол Китайської Народної Республіки Ма Шенкунь під час зустрічі з головою Держпродспоживслужби України Сергієм Ткачуком зазначив, що українська агропродукція має пріоритет при виборі постачальників за наявності альтернатив.

З огляду на те, що Китай 7 березня запровадив 100% мито на канадський горох, українські виробники отримали додаткову конкурентну перевагу.

Сертифікація Китаєм українського гороху сприятиме стабілізації цін на новий урожай. Починаючи з березня 2025 року, закупівельні ціни на горох в Україні постійно зростають. Щодо експортних цін – на базисі CIF для Пакистану та Індії вони наразі становлять близько $350 за тонну. За очікуваннями, із початком поставок до преміального ринку Китаю ціни можуть зрости ще більше.

Отже, нинішній сезон обіцяє бути вдалим для виробників гороху: світовий попит на українську бобову забезпечить вигідні умови для збуту.