Точка зору

Розблокування податкових накладних залежить від якості аргументів

Яна Жолобецька
керівник практики бухгалтерського обліку та аудиту ЮФ Martyniv Law

Розблокування податкових накладними стало для багатьох бізнесів звичною буденністю. Замість концентрації на операційній діяльності, учасники ринку цілими командами занурюються в ці процеси. Зазвичай у таких проблемах керівники звинувачують бухгалтерів, фінансистів, економістів, юристів компанії – словом, тих, хто хоч якось причетний до процесу документування реалізації продукції.

Вимушена вас розчарувати: факт блокування податкової накладної залежить виключно від налаштованих автоматичних алгоритмів податкової. І є колосальна різниця, з ким спілкуватися – з комп’ютером чи з живою людиною…

Аналізуючи різні типи справ стосовно заблокованих податкових накладних, хочу дати лише одну, але досить дієву рекомендацію: вчіться пояснювати. Пояснення має бути з посиланнями на документи. Це як твір на тему «Як наша компанія вирощує, збирає й реалізовує сільгосппродукцію». Якщо не маєте достатньо компетенцій або часу (можливо, не маєте всіх документів) – залучайте фахівців. Такі пояснення читатиме не машина, а людина – податковий інспектор. І саме на підставі цих аргументів виноситимуть рішення, чи розблокувати вашу податкову накладну.

Рекомендую не поспішати з поясненнями й документами. Як мовиться, поспішайте повільно – маєте для цього 365 днів. Так, мені відомо, що нещодавно на сайті ДПС з’явилась рекомендована форма для пояснення. Але саму форму заповнити недостатньо – слід надати детальне документальне забезпечення операцій (і пояснення має з ними корелювати). Не забуваймо, що ці документи розглядатимуть податківці.

Наприклад, ви реалізували соняшник минулорічного урожаю, а податкова накладна потрапила під блокування, оскільки коду 1206 нема в Таблиці та ще й обсяг постачання соняшнику перевищує обсяги його придбання. Воно, звісно, й не дивно, що перевищує, бо компанії – сільськогосподарські виробники самостійно вирощують агропродукцію, а закупівля насіння могла бути і без ПДВ. У такому разі, окрім документів на реалізацію (договір, специфікації, видаткові, ТТН, платіжки), доцільно надати документи на купівлю насіння, розповісти про посівну кампанію, показати реальність транспортування активів, закцентувати на достатній матеріально-технічній баз тощо.

Надавши пояснення, чекаємо рішення регіональних податкових. Якщо воно не на вашу користь, – час готувати скаргу.

В чому позитив ситуації? Якщо під час отримання повідомлення (квитанції до податкової накладної) про заблокування, ви не можете ідентифікувати перелік необхідних документів (бо його там просто немає), то після отримання рішення ви чітко розумітимете, чого у ваших аргументах не вистачало податковій для ухвалення позитивного рішення.

Змоделюємо ситуацію. Уявімо, що умовами договору на реалізацію соняшнику передбачено післяплата, а податковий орган просто не звернув на це увагу і виніс негативне рішення на підставі відсутності розрахункових документів. Тому пояснення і повинно бути детальним та переконливим.

Часом ловлю себе не думці, що якби я була інспектором, то винесла б таке саме негативне рішення, побачивши подані нашвидкуруч документи. Хіба не можна завчасно подбати про назву і про якісну скан-копію кожного документа? Більш ніж упевнена, що інспектор просто втоне у паперах, вивчаючи надані вами в додатках документи.

Аби їх систематизувати, існують пояснення. Очевидно, що почати скаргу потрібно з причини відмови та з аргументів, чому така причина, на вашу думку, є необ’єктивною. Далі – пояснюйте (з посиланням на первинні документи) специфіку діяльності саме вашого господарства.
Спираючись на власний досвід, хочу наголосити, що шанси отримати позитивну відповідь на рівні ДПС є досить високими, але тут все залежить від якості пояснень та документів.