Точка зору

Ринку землі боятися не треба

Сергій Плакся
голова ФГ «Журавушка»

 

Сьогодні, мабуть, найбільш резонансним у суспільстві питанням є питання скасування мораторію на купівлю-продаж землі. Вважаю, продажу землі боятися не потрібно. Не думаю, що відразу після зняття мораторію землю всю й одразу скуплять. Відкриття земельного ринку не означає автоматичного розпродажу всіх земель. Адже на ринок одночасно буде викинуто велику кількість пропозицій, тому, звісно, ціна буде низькою й продаж неактивним. Як свідчить досвід країн, які раніше скасували мораторій на продаж землі, не дуже й багато після цього її продають. Наприклад, у Європі торгують лише шістьма відсотками сільськогосподарської землі. В Франції 75% земельних ділянок використовуються на правах оренди, а середній розмір продажу земельних ділянок — 3,3 гектара. У Швеції у 2005 році 85% угод купівлі-продажу землі були на ділянки площею меншою за 10 га, до того ж 40% землі перебуває в оренді.

 

Звісно, в Україні ситуація не така, як у Європі. В нас є охочі скуповувати землю не окремими паями, а великими масивами, й вони врешті їх таки скуплять, напівзадарма, оскільки великих грошей за ті паї все одно ніхто не дасть. Дехто побоюється, що на землі господарюватимуть не українці… Безумовно, цього не станеться. Земельний кодекс обмежує коло покупців земель сільгосппризначення українськими громадянами та юридичними особами, які провадять сільськогосподарське виробництво. Чи потрібно ринок відкривати для іноземців? Це — виключно політичне питання, з яким стикалися майже всі країни Східної Європи. Однак практика свідчить, що іноземці в інших країнах становлять лише 1–3% кількості власників.

 

Одним зі способів, який сприяє розвитку фермерських господарств, є обмеження площі земельних ділянок, що можуть бути у власності однієї людини. Так, у Польщі законодавство обмежує розмір земельних ділянок до 500 га. В Угорщині максимальна площа у власності фізичної особи — 300 га, до того ж площа, яка може перебувати в експлуатації, — 1200 га.

 

Уважаю, коли буде відкрито ринок землі, можна буде продати чи здати в оренду землі без усіляких маніпуляцій, без «сірого» або «чорного» ринку. Тобто, коли кажуть, що ринку землі в Україні немає, це — неправда. Він є, але він — «сірий» або «чорний». З рейдерством, із нечесними маніпуляціями, спекуляціями, шахрайством.

 

Відкриття ринку землі дозволить вийти з тіні тим, хто укладає так звані «тіньові» договори купівлі-продажу. Мова йде про багаторічні договори оренди з унесенням оплати за 49 років наперед, договори емфітевзису, а також продаж корпоративних прав підприємств, які уклали договори оренди з власниками земельних часток (паїв). Останнє було популярним ще з кінця 2000-х, а от договори емфітевзису набули поширення відносно недавно. Такі рішення — не панацея, а намагання активізувати ринок за необхідності використання земель за їх цільовим призначенням. На сьогодні земля фактично вже поділена й все одно продається шляхом усіляких махінацій. А ще слід пам’ятати, що орендар — не власник, і він не зацікавлений у тому, аби розвивати землю, окультурювати її, відновлювати. На мою думку, мораторій потрібно скасовувати. Досить нам гратися із цим питанням!