Точка зору

Реанімаційна майстерня «Мрії»

Саймон Чернявський
генеральний директор агроходингу «Мрія»

2015-й був одним із найскладніших у новітній історії України й регіону загалом — лише найсильніші гравці вистояли в умовах політичної нестабільності й економічної кризи. Для «Мрії» цей період збігся в часі з процесом болісного переродження всередині компанії.

Виконуючи це непросте завдання, на початках нове керівництво почувалося, наче біля трактора в заметі, який доводиться витягати там само загрузлим буксиром. Утім, за рік ми успішно запустили потрібні механізми й наступного року плануємо вибратися з економічного «завалу» на шляху стабільного розвитку.

 

У лютому 2015-го все це здавалося примарною мрією — нова команда «Мрії» взяла в управління абсолютно нефункціональну компанію з мільярдними боргами. Ми усвідомлювали, що життєво необхідні процеси просто не працювали, але не знали, що саме не працює та чому. Отож, перш ніж щось змінювати, довелося ретельно перебрати весь цей величезний механізм: провести аудит виробничих потужностей, банківських рахунків, земельного банку й персоналу. До того ж, щоб остаточно не загрузнути в боргах і переконати кредиторів у шансах компанії на життя, ми буквально вручну штовхали її вперед. І тільки завдяки зусиллям і відданості команди провели посівну в екстремальних умовах та вийшли на показники, що були на 30 тис. га вищі за планові.

Аби заручитися підтримкою всіх зацікавлених, треба було довести, що, по-перше, компанія готова та здатна й далі працювати, а по-друге, її очолюють люди, котрим можна довіряти.

Перше досягнули, успішно відновивши операційну діяльність. Довіру, звісно, повернути важче. Однак відкриті комунікації й запровадження чесних і прозорих процедур звітності допомагають крок за кроком відбудовувати відносини з партнерами «Мрії». Ми перезапустили контакти з міжнародними трейдерами для експортного продажу, підписали лізингові угоди з «ОТП Лізинг» і Raiffeisen Leasing Aval; переконали кредиторів надати кредит на 25 млн дол. для фінансування діяльності компанії (вже частково виплачений). Крім того, сформували команду професіоналів, котрі повною мірою розділяють цінності оновленої «Мрії» й сприятимуть їй досягнути поставлених цілей.

Тепер ми можемо дозволити собі перейти від тактичних питань до формування стратегії на триваліший період. А в 2016-му маємо залучити додатковий оборотний капітал в розмірі 55 млн дол. і завершити перемовини з реструктуризації боргу, що дістався у спадок від попереднього керівництва. В операційній діяльності «Мрію» також чекають кардинальні зміни, що дозволять поліпшити показники роботи. Отож за рік плануємо мати в обробітку до 159 тис. га, а показник EBITDA підняти до 100–150 дол./га.

На жаль, чимало ринків збуту для аграрної продукції з України все ще закриті, а ринки капіталу для вітчизняних компаній практично відсутні. Додаймо до цього інші зовнішні чинники (як-от збройний конфлікт на сході чи несприятливі погодні умови) — і 2016-й, цілком імовірно, вкотре може стати для галузі випробуванням. Аби випробування принесли Україні користь, потрібні чітке бачення реформ й активна співпраця відповідних державних органів, експертів, бізнесу та громадськості. Не лише «Мрія», а й весь ринок виграє від запровадження ефективних механізмів й інструментів кредитування, від земельної реформи (запровадження права на внесення земельного банку в статутний капітал чи його передачі в заставу), від спрощення процедур реєстрації землі.

Певна робота у цьому напрямі вже пророблена — у 2015-му нарешті було запущено аграрні розписки й «гнучкі» (до позик) кредити. Власне, кожний новий інструмент — це надзвичайно цінний ресурс для галузі.

Крім того, спрощення умов ведення бізнесу (чим нині активно переймається профільне міністерство) — необхідна умова для залучення іноземного капіталу й розширення міжнародної співпраці в агросфері. Бо ж саме складність і непослідовність правил гри на українському ринку є основним стримувальним чинником для іноземних інвесторів. Запровадження простої та прозорої системи реєстрації прав на нерухомість і встановлення чітких і прогнозованих правил оподаткування відкрили б дорогу капіталу зі світового ринку, гострий дефіцит якого рік у рік гальмує розвиток агробізнесу. А зниження рівня корупції й забезпечення реального судового захисту інвесторам значно укріпили б їхню впевненість у безпечності вкладень.

Звісно, це питання не одного дня, тижня чи місяця. На часі масштабні реформи. Підтримувати ці процеси — у наших спільних інтересах. «Мрія» готова до співпраці. Тільки постійними та всебічними зусиллями ми змогли витягнути її із кризи, і тільки разом ми зможемо зробити Україну сучасним й ефективним світовим лідером агровиробництва.