Точка зору

Правило трьох «двійок» для експорту ягід

Харм Ферпаален
міжнародний консультант із ягідництва
sdr

За останні п’ять років експортні поставки охолоджених і заморожених ягід малини, ожини, смородини й лохини зросли майже вдвічі. Українські ягоди смакують Польщі, Чехії, Франції, Німеччині. У першій половині 2019 року обсяги відвантаження цієї продукції становили 4,9 тис. тонн. Насправді, це скромна цифра, але спостерігається стійка тенденція до її зростання, адже чимало господарств заклали потужні плантації.

Та одна справа –– хотіти експортувати, а інша –– вміти це робити.

Після збирання ягід у господаря два завдання: тримати ягоду чистою і якомога скоріше її охолодити в спеціальному приміщенні –– гідрокулері. Якщо такої можливості немає, на європейський ринок краще не зазіхати.

В ідеалі від збирання ягоди до її доставки до охолоджувача має пройти не більше 2 годин. Це перша «двійка», яка гарантує успіх. За спеки у 25–30 °С ягоди стають чутливими до пошкодження й бактеріального ураження. У форс-мажорних обставинах зібрані ягоди треба хоча би захистити від сонця.

Упродовж наступних 45 хвилин треба знизити температуру ягід до 2 °С. Це друга «двійка», якої має дотримуватися виробник.

Особливої уваги потребує вантажівка, якою врожай доставлятиметься до охолоджувача. Вона повинна бути чистою, сухою, без зайвих запахів, адже навряд чи добре продасться малина із запахом, приміром, риби. Крім того, вона має бути охолодженою до 2 °С. На час завантаження охолодження вимикають і розігріті сонцем ягоди обережно переміщують у машину.

Транспортній компанії треба дати чітку вказівку, до якої температури має бути охолоджений контейнер перед завантажуванням. Якщо температурного режиму не дотримано, продукцію завантажувати не варто. Для транспортування свіжих ягід наполягайте на охолодженні саме до 2 °С. Охолодження контейнеру, приміром, до 6 °С може призвести до утворення конденсату на ягодах. Через ризик появи конденсату не тримайте палети з ягодами перед завантаженням просто неба навіть кілька хвилин.

Температура від 0 до 2 °С під час перевезення забезпечить ягодам спокій, хороший тургор і захист від плісняви. Це третя «двійка», яка принесе успіх вашій справі. Під час завантаження охолодження вимикають і палети з ягодами якомога швидше переміщують у контейнер. Для перевезення швидкозаморожених ягід у рефрижераторі встановлюють температуру мінус 18–20 °С.

Чому не більше 2 °С? Для прикладу візьмемо лохину. За зазначеної температури вона зберігається 16 днів, а за температури 6 °С –– на чотири дні менше. Це істотно, адже охолодження, пакування й складування в імпортера (ритейлера) може зайняти днів десять.

Ще раз підкреслю: моніторити температуру продукції варто ще з поля. Це допоможе вибудувати чітку технологію післязбиральної доробки і мати успіх із експортом ягідної продукції.