Точка зору

Правильний обробіток – це половина врожаю

Александер Волтерс
керівник компанії «Агро-Консалтинг АВ»

Аграрії постійно шукають та випробовують шляхи підвищення врожайності. Один з основних полягає у підборі якомога ефективнішого способу обробітку ґрунту. Правильний обробіток ґрунту може значно підвищити урожайність вирощуваних сільськогосподарських культур, і навпаки: неправильно підібраний – значно знизити рентабельність.

Наведу приклад: у мого знайомого фермера – класний чорнозем, а структури – «нуль», і земля як бетон, через що його посіви дають дуже низькі врожаї.

Ми раніше всі свої поля орали, а тепер оремо тільки рівні поля, а на горбах – ні, бо цим можемо посприяти розвитку ерозії. Решту полів культивуємо, спеціально для цієї операції придбали новий культиватор.

Загалом до кількості операцій з обробки ґрунту я намагаюся підходити зважено. За 10 років ми зробили класну структуру ґрунту, він може добре утримувати вологу й давати високі врожаї, але структуру легко поламати за один день для цього достатньо, наприклад, заїхати в поле по мокрому.

Тому в обробці треба враховувати вологість ґрунту, і якщо він сухий то застосовувати одні методи, вологий інші. В нашому регіоні поліпшенню структури ґрунту сприятиме кожна його обробка, тому можемо двічі-тричі пройтися культиватором чи дискатором, якщо з першого разу результат мене не задовольнив.

Крім того, треба зважати на попередник. Так, після ріпаку перед сівбою пшениці ми вносимо Раундап, дискуємо поле на невелику глибину, вносимо на гектар 1,5 тонни курячого посліду й 2–3 тонни дефекату, культивуємо на глибину 25 см і ще раз дискуємо для вирівнювання ґрунту.