Точка зору

Працюючи на результат

Саймон Чернявський, СЕО «Агрохолдинг МРІЯ»
генеральний директор агроходингу «Мрія»

 

«МРІЯ» повністю децентралізувала операційну модель і має намір створити Центр технологічної й наукової експертизи для запровадження найкращих світових практик у виробничих процесах.

  

2017-й став для «МРІЇ» роком розвитку. Вперше за весь той час, що компанія перебуває під керуванням кредиторів, ми можемо відмовитися від слова «відновлення» й говорити про стабільну роботу та виконання планових показників, що нормально для будь-якого потужного холдингу. Проте ще три роки тому це не було можливим для «МРІЇ». Тому можна сказати, що ми зробили якісний крок уперед: підвищили врожайність, поліпшили організацію роботи, облік, усі важливі операції виконуємо вчасно, досягнуто суттєвих результатів у питанні реструктуризації історичного боргу агрохолдингу. І головне — ми почали працювати як єдина велика команда, що націлена на успіх.

 

Передусім ми прагнули трансформувати «МРІЮ», створивши прозорий бізнес з упровадженням сучасних технологій і застосуванням європейських стандартів корпоративного керування. І ми стрімко до цього наближаємося — як з погляду прозорості, так і технологій, розроблених і запроваджених працівниками компанії, а ще — передової корпоративної культури й націленості всіх на результат. Другим завданням було домогтися, аби фінансові показники й капіталізація компанії стали рушійною силою в ухваленні рішень. Ми прагнемо до фінансової ефективності, зокрема, аналізуючи витрати на гектар і причини змін. Зрозуміло, що ми ще значно відстаємо від інших гравців ринку, але саме це стимулює нас активніше працювати у цьому напрямі. Третє завдання — створити колектив професіоналів й інвестувати у їхній розвиток. Це, напевне, той виклик, з яким «МРІЯ» дає собі раду найкраще. Ми маємо намір і надалі вкладати в розвиток наших працівників — і у формі навчання, й подальше запровадження нових технологій у компанії.

 

Ще одне завдання — відновлювати репутацію компанії, ефективно, чесно, відкрито комунікуючи з партнерами, органами влади. За відносно короткий строк із моменту дефолту компанії й розчарування інвесторів у веденні бізнесу в Україні було проведено серйозну роботу. Чесно та вчасно виплачуючи орендну плату й податки, реалізуючи соціальні проекти для громад, ми відновили партнерські відносини з пайовиками, місцевими органами влади, відновлюємо довіру кредиторів.

 

Комусь наші досягнення здаватимуться незначними, але для бізнесу, в життя якого після дефолту мало хто вірив, це дійсно досягнення. Перше й найголовніше з них — це якісне поліпшення виробничих результатів. Цьогоріч показники врожайності зросли, порівнюючи з минулим роком. По-друге, ми суттєво поліпшили технопарк, а до 2020-го, згідно з ухваленою програмою, маємо намір інвестувати в техніку близько 36,5 млн доларів. Загалом у нову техніку завдяки кредиторам — нинішнім власникам компанії — вже було інвестовано 26.4 млн доларів. Ще одне досягнення — це сучасніше виконання технічних операцій. Своєчасність у нашій роботі, напевне, ключовий показник, і він дуже складний, оскільки логістика непроста, не завжди достатньо техніки, агрохімії. Проте тут ми теж вийшли на хороші показники у 2017-му, й працюватимемо над їх поліпшенням і надалі. Не менш важливим за значущістю є завершення реструктуризації більшої частини забезпеченого боргу компанії. Цьому передували складні перемовини із забезпеченими кредиторами «МРІЇ». Нині ми почуваємося в зоні безпеки за цими кредитами. Незабезпечений борг, а це основна частина історичного боргу «МРІЇ», реструктуризуватиметься до весни 2018-го (ми вже почали юридичну частину імплементації). Ще одне досягнення — повний перехід на децентралізовану операційну модель, що показано в новій інфраструктурі з центральною базою для кожного кластера. Кожен кластер — це окрема самодостатня одиниця, яка самостійно ухвалює виробничі рішення (адже люди на місцях мають більше інформації, скажімо, про поточні погодні умови чи стан ґрунтів, а, відповідно, й компетенції ухвалювати правильне рішення). Надзвичайно важливий і основний актив компанії — люди. У цьому, власне, полягає філософія «МРІЇ». Інвестиції у працівників і середній рівень зарплати в компанії за три роки суттєво виросли — приблизно на 35% (із 6,1 тис. на місяць до 10,3 тис. грн). Це більше, ніж інфляція в країні. Ми йдемо на це, бо розуміємо важливість мотивації для працівника. Звісно ж, зарплата прив’язана до якості й своєчасності виконання роботи, крім того, вона також залежить від фінансових результатів компанії за рік.

 

Саме так ми сформулювали місію нашої компанії. А ще у 2017-му ми визначили її цінності — турбота, відкритість, відповідальність і результативність, яких дотримуємося як щодо працівників, так і до партнерів. Пишаємося важливими подіями 2017-го, які ще три роки тому були неможливі. Перше — наші елеватори перевалили вже майже півмільйона тонн зерна й відвантажили понад половину із цього обсягу. Цей показник набагато вищий, ніж 2016-го (360 тис.). Друге — ми змогли оптимізувати історичний борг «МРІЇ». Згідно з досягнутими домовленостями з кредиторами, його зменшено на 63 млн дол. Третє — «МРІЯ» відновила вирощування цукрового буряку (вперше після переходу компанії під контроль кредиторів). Площі під цією культурою зростатимуть: у 2018-му вдвічі — до 7 тис. гектарів, далі — до 15–17 тис. Четверте — упроваджено планшет агронома й автоматизовано списання ТМЦ. Ми живемо у світі технологій, тож і надалі розвиватимемося й знаходитимемо найкращі IT-рішення для компанії, відстежуючи світові тренди. Зокрема, плануємо, що й для інженерної служби буде розроблено відповідний додаток.

 

На 2018 рік «МРІЯ» має плани відразу в чотирьох стратегічних напрямах, що каскадом поширюються по всіх ланках. Перший виклик — підвищити ефективність виробництва через чіткіше планування, автоматизацію процесів і контроль витрат (це сприятиме своєчасному виконанню операцій і підвищенню врожайності). Маємо показати такий самий прорив, як і у 2017-му. Другий виклик — завершити реструктуризацію історичного боргу компанії, що дозволить рефінансувати оборотні кошти в більшому обсязі. Третій виклик — створити Центр технологічної й наукової експертизи для запровадження найкращих світових практик у виробничих процесах. У виробничому департаменті буде створено підрозділ, що оцінюватиме нові технології, інновації у світі рослинництва з метою запровадити їх у наше виробництво. Четвертий виклик — інвестувати в розвиток працівників на всіх рівнях. Наша формула успіху: Люди + Знання + Відповідальність = Результат.