Точка зору

Понад 70% внутрішньо переміщених осіб перебувають у сільській місцевості: як роботодавцю працевлаштовувати ВПО та отримати компенсацію

Катерина Дудка
консультант з обліку та управління персоналом молочних ферм

Станом на 1 квітня в Україні налічується 7 млн 138 тис. 715 внутрішньо переміщених осіб у межах України. Таку оцінку зробила Міжнародна організація з міграції (МОМ) на основі 2-го раунду репрезентативного експресоцінювання загального населення України.

Найбільшу кількість ВПО прийняли Київська, Львівська, Полтавська, Закарпатська області.

З аналізу Звіту МОМ, опосередковано можна визначити, що близько 5 млн. осіб – це доросле населення і близько 3.5 млн. осіб – це працездатні віком від 18 до 50 років. Також понад 70% ВПО наразі перебувають в сільській місцевості або в невеличких містах.

Отже, сільськогосподарські підприємства мають зараз можливість поповнити свій кадровий потенціал за рахунок ВПО.

Багато керівників підприємств та керівників служб з управління персоналом відмічають, що мобілізація, виїзд громадян України за кордон, зміни в умовах ведення бізнесу, зниження доходів підприємства – це, в першу чергу, стрес та нестабільність для забезпеченості кадрами, як основним ресурсом підприємства.

Таке відношення керівників є природнім. Адже, за даними дослідження «Center for America Progress», кожне звільнення та найм нового працівника – це прямі та опосередковані втрати для бізнесу, які можуть досягати від  16% до 213% річної заробітної плати працівника, в залежності від рівня посади, кваліфікації тощо.

Але завжди є «але». Особливо в умовах війни, коли ми мусимо використовувати усі можливості для того, щоб бізнес працював та вдосконалювався.

З одного боку, бізнес, що має змогу працювати, зобов’язаний, за будь-якої можливості, підтримати людей, що опинилися в ситуації змушеного переселення. І позитивним є те, що держава намагається стимулювати таку підтримку та надати компенсацію підприємствам, що працевлаштовують ВПО.

З іншого боку, підприємства мають навчитися розуміти та використовувати ряд переваг.

Зокрема, нові працівники приносять своє свіже бачення процесів на підприємства, можуть оцінити недоліки та часто стають ініціаторами інновацій – це дуже важливо для підприємств, що плекали персонал певним колективним шаблонним мисленням, яке певного часу починає значно гальмувати розвиток.

Нові працівники зазвичай прагнуть показати себе з кращого боку, працюють на результат, проявляють активність.

Робота із новими працівниками, що «розбавили» згуртований колектив, розширює та розвиває компетенції й навички керівництва, змінює їх бачення, змушує шукати нові можливості та рішення.

А ще підприємство отримує можливість заповнити вакантні чи тимчасово вакантні позиції, без яких складно продовжувати бізнес. 

Серед новацій уряду щодо допомоги ВПО є виплати роботодавцям по 6,5 тисяч гривень за кожного працевлаштованого вимушеного переселенця. Таким чином роботодавців стимулюватимуть найм внутрішніх переселенців й збереження конституційного права на роботу тих, хто тимчасово, через війну, виїхав зі свого населеного пункту та втратив заробіток.

Нагадаємо, 22 березня набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 р. № 331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні».

Згідно документу, компенсація становить 6500 грн щомісяця за кожного працевлаштованого вимушеного переселенця, за якого роботодавцем сплачується ЄСВ. Компенсацію можна отримати впродовж дії воєнного часу + 30 календарних днів після його скасування/припинення. Але держава компенсує не більше двох місяців роботи ВПО. Тобто максимально можна отримати 13 тис. грн за кожного працевлаштованого переселенця.

Щоб отримати компенсацію, роботодавець повинен одночасно виконати певні умови. Зокрема, працевлаштувати в себе ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом. Це означає, що особа має бути зареєстрована як ВПО й отримати довідку внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 81, ст. 2296; 2015 р., № 38, ст. 1145, № 70, ст. 2312).

Також роботодавець має перебувати на обліку як платник ЄСВ.

Крім того, він має встановити працівнику-ВПО зарплату за повністю виконану місячну (годинну) норму не менше встановленого законодавством мінімального розміру оплати праці.

Для місяців з січня по вересень 2022 місячна мінімальна заробітна плата становить — 6500 грн, погодинна — 39,26 грн. Це не означає, що роботодавець має винайняти працівника тільки на повний робочий день – якщо роботодавець наймає працівника, наприклад, на 0.5 ставки, то зарплата має бути не менше 0,5 від мінімальної.

Також роботодавець має подати податкову звітність за IV квартал 2021 або за 2021 рік (якщо роботодавець звітується раз на рік).

Ще одна обов’язкова умова — вимушений переселенець має бути працевлаштований на цих умовах вперше (тобто ніякий інший роботодавець ще не отримував за нього компенсацію).

Перевірка здійснюється при поданні Заяви або Центром зайнятості, або автоматично, якщо зава подається через портал. Для економії часу та ресурсів радимо роботодавцям детально вивчити попередні місця та терміни роботи ВПО, поцікавитися у переселенця, чи отрмували компенсацію за працевлаштування його попередні роботодавці, якщо релевантно по термінах. 

Як отримати компенсацію

Крок 1 Подати заяву про компенсацію витрат до центру зайнятості за місцезнаходженням роботодавця.

Заяву слід подавати не раніше ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування ВПО.

Заяву можна: надіслати в електронній формі через портал «Дія», надіслати на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості або подати в паперовій формі особисто під час відвідування центру зайнятості.

Якщо роботодавець подає Заяву на папері або електронною поштою, то слід використовувати форму заяви, затверджену Державним центром зайнятості. До Заяви слід додати всі документи, передбачені Порядком та зазначені у формі Заяви, зокрема: копію наказу про працевлаштування ВПО, копію довідки про взяття на облік ВПО,  відомості про працівників, які є застрахованими особами (ПІБ, ІНН або серія та номер паспорта, якщо є відмова від ІНН).

Якщо роботодавець подає заяву через «Дію», то він має створити особистий електронний кабінет користувача на Порталі «Дія» та пройти процедури, що буде підказувати портал.

Наразі ця послуга в «Дії» ще не запущена, рекомендуємо слідкувати за обновленнями.

Крок 2. Отримати рішення щодо надання компенсації або відмову

Якщо роботодавець подає заяву через портал «Дія», то повідомлення щодо рішення щодо надання компенсації або відмову надходить автоматично на порталі в особистому кабінеті.

Якщо заява подавалась в інший спосіб, то рішення щодо надання компенсації або щодо відмови приймається протягом 5 календарних днів після подання заяви, а ще протягом 3 календарних днів це рішення направляється роботодавцю.

Крок 3. Отримати компенсацію (якщо є позитивне рішення на кроці 2)

Кошти за перший місяць мають бути перераховані протягом 5 робочих днів після прийняття рішення щодо надання компенсації /або отримання відомостей з Реєстру роботодавців отримувачів компенсації витрат через портал «Дія».

Крок 4. Підтвердити продовження зайнятості ВПО для отримання компенсації за другий місяць

Підтвердити продовження зайнятості ВПО можна засобами Порталу «Дія» або шляхом подання повідомлення центру зайнятості (безпосередньо або на адресу електронної пошти).

Наразі форму підтвердження, чітко не визначено, але це може бути форма Відомості про надання компенсації, що є додатком до Заяви.

Державний фонд зайнятості на своєму сайті розмістив візуальну інструкцію з отримання компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО, там же на сайті під інструкцією є форма Заяви та форма Відомості про надання компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

Чи користуються і чи планують користуватися можливостями працевлаштування ВПО сільськогоподарські підприємства? Згідно короткого анкетування АВМ (Асоціації виробників молока), в якому взяли участь 15 підприємств, близько 33% вже працевлаштували по одній особі з внутрішньо переміщених осіб. Станом на 1 травня, 8 підприємств з опитаних, тобто 53%, планують ще працевлаштовувати ВПО. До того ж, 3 підприємства із цих 8 планує працевлаштовувати переселенців, не зважаючи на повну забезпеченість кадрами. 

Отже підприємства готові підтримувати постраждалих людей саме роботою, що набагато важливіше та економічно обгрунтованіше, ніж одноразові благодійбні допомоги.