Точка зору

Тривоги майбутнього сезону: подорожчання добрив

Василь Сташко
директор ПП «Сьомаківське» (Хмельницька обл.)

Практично всі добрива, необхідні для цього сезону, я закупив у жовтні-листопаді, коли ціна ще не досягла свого піку. Тоді вони коштували в межах 22 тис. грн за тонну, а нині вже нижче ніж за 26 тис. грн не продають. Іронія долі в тому, що ще минулої весни після хвилі подорожчання добрив я купував аміачну селітру за 11 тис. грн за тонну, а складні мінеральні добрива – за 12 тис., і тоді ця ціна здавалася мені дуже високою. При тому, що в той час ще можна було шукати на ринку варіанти, торгуватися. Нині ж ціна в усіх постачальників однакова, і вже не поторгуєшся. Добре якщо взагалі маєш змогу купити все в необхідному обсязі.

Застосовуємо переважно тверді добрива, втім, закупили також 150 тонн КАС за 22 тис. грн за тонну. У нас на Хмельниччині ситуація з вологозабезпеченням непогана, тож фермери звикли давати великі норми добрив і отримувати гарні врожаї. У 2021 році, наприклад, Хмельниччина лідирувала за врожайністю майже всіх культур.

Ми вирощуємо озимий ріпак, озиму пшеницю, вирощували й жито, але через проблеми зі збутом його довелося вивести із сівозміни. Навесні плануємо сіяти кукурудзу й соняшник. Усі ці культури дуже залежні від достатнього рівня підживлення.

Наприклад, підживлення озимих, які займають у нас 45% посівних площ, відбувається в кілька етапів. Спочатку одночасно з сівбою обов’язково даємо складні мінеральні добрива. Це забезпечує добру підготовку рослин до перезимівлі. Так, цього року і ранні, і пізні посіви озимої пшениці встигли у нас розкущитися до припинення вегетації і нині їхній стан задовільний. Трохи гірша ситуація з ріпаком через дефіцит вологи під час сівби. Тож отримали нерівномірні сходи і рослини увійшли в зиму у фазі шести листків (роком раніше це було 12 листків).

Кілька днів тому на посіви озимого ріпаку внесли сульфат амонію, коли був невеликий сніговий покрив. Днями плануємо вносити й на озиму пшеницю, а поки що чекаємо на поставку. Далі плануємо по мерзлоталому ґрунту кидати аміачну селітру. Ми її закупили 300 тонн за нормальною ціною, тому, сподіваюся, цього року ще викрутимось, а вже в наступному, або й наприкінці цього буде набагато складніше. По-перше, ми не знаємо, який отримаємо врожай, по-друге – яка буде ціна на нього. А ось на зниження вартості добрив сподіватися навряд чи варто.

Щодо зміни норм внесення добрив поки що не думали, адже на перший час маємо весь необхідний обсяг добрив. А вже до кінця року ситуація покаже. Можливо, доведеться підживлювати меншими нормами або повністю змінювати систему підживлення.