Точка зору

Податкова амністія: обнулитися з вересня-2021

Яна Жолобецька
керівник практики бухгалтерського обліку та аудиту MARTYNIV LАW

Про податкову амністію говорилося не рік і не два. І ось наразі маємо точку відліку, від якої надалі залежатиме перспектива життя на світлі усієї країни. Відтак  кожен охочий (окрім чиновників) може  вивести з тіні свої статки, аби мати змогу ними прозоро розпоряджатися. Вже з вересня 202-го – і до вересня 2022-го через подання так званої «нульової декларації» та сплати одноразового збору можна буде вивести з тіні свої статки і почати новий відлік фінансового життєпису. 

 Навіщо України податкова амністія? Аби купити нерухомість в інших країнах потрібно розкрити джерела походження коштів, така ж необхідність вже працює і в нас. На хвилі відкриття ринку землі вже точно кожен українець знає про фінансових моніторинг і замислюється про варіанти його проходження. Україна не першопрохідець на шляху детінізації. Свого часу його проходили Італія й Німеччина, Казахстан і Грузія та багато інших країн. У когось досвід був успішний, у когось – не дуже. Втім, економіка України в тіні щонайменше на чверть (а за деякими оцінками й значно більше). Тож кожен крок назустріч змінам додає оптимізму й шансів підвищити потенціал держави.    

Що означає амністувати свої статки?

Мова про легалізацію активів та майна фізичних осіб, які в тому числі були придбані за неоподатковані прибутки, або активів, з яких фізичні особи в майбутньому отримають доходи. Ставки збору однозначно нижчі, аніж ставки ПДФО, і не потрібно буде сплачувати ВЗ. Вони залежить від виду активу та його місця знаходження: 5% для активів та майна, що знаходиться на території України; 9% для активів та майна, що знаходиться поза межами України; 2,5% для номінальної вартості ОВДП придбаних до декларування.

 Що амністуємо, а що вже вважається амністованим?

Об’єктами податкової амністії є такі активи та майно фізичних осіб:

– Валютні цінності – банківські метали, національна валюта (гривня) й іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі, права грошової вимоги, депозит, кошти позичені третім особам;

– Нерухоме майно – земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості (в тому числі і незавершене будівництво);

– Рухоме майно -транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо;

– Корпоративні права;

– Цінні папери;

– Права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди;

– Інші активи фізичної особи. 

Якщо у власності особи є квартири загальною площею не більше 120 кв.м., житлові будинки, загальною площею до 240 кв.м., комерційна нерухомість не більше 60 кв. м., земельні ділянки (розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі), одне авто вартістю менше ніж 400 тис. грн.  інші активи сукупно не дорожчі ніж 400 тис. грн., то таке майно можна не показувати в декларації, таке майно вважається амністованим. Це дасть змогу легально користуватися доходами від оренди чи продажу такого майна. 

А що з готівкою? Це найцікавіше питання в податковій амністії. Для того, щоб показати скільки готівки ви маєте її потрібно розмістити на спеціальний рахунок в банку, але попередньо пройти тест на джерело її походження. Так-так, ніяких послаблень щодо фінмону в період податкової амністії поки що не передбачено. Іронічним в такій ситуації є те, що навіть біла заробітна плата яка є не на рахунку в банку, теж має пройти амністію.