Точка зору

Після суттєвого зростання експорту у 2017 році

Сергій Карпенко
виконавчий директор Асоціації «Союз птахівників України»

Торік Україна підтвердила статус одного з найбільших світових експортерів м’яса птиці: За дванадцять місяців 2017 року вітчизняні виробники реалізували за кордон 271 тис. тонн цієї продукції, що перевищує показник 2016 року на 13%. 

 

Разом із тим минулого року спостерігалося й зростання обсягів імпорту м’яса птиці в Україну на 43% — до 118 тис. тонн. В основному імпортувалося ММО (90%) та субпродукти (7%) із країн Європейського Союзу (Польща — 66%, Німеччина — 13%, Угорщина — 7%). Різке зростання імпорту спровоковано ціновими коливаннями на внутрішньому ринку, що підштовхнуло переробні підприємства до збільшення імпорту дешевшої сировини для своїх власних виробничих потреб. 

 

Експорт м’яса та м’ясопродуктів за січень-лютий поточного року становив 54 тис. тонн (+30% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт — 41 тис. тонн (+41%). 

 

Першість у вітчизняному м’ясному експорті традиційно тримає м’ясо птиці, частка якого у загальних обсягах експорту перевищує 80%. У натуральному вимірі за два місяці цього року експортовано 44 тис. тонн м’яса птиці, що на 40% більше, ніж роком раніше. Найбільші обсяги поставок поточного року здійснено на ринки Нідерландів, Іраку та Словаччини. 

 

Торік відбулося досить значне зростання виробництва м’яса птиці в господарствах населення: якщо до 2017 року спостерігалася тенденція щодо його зниження, то минулого року зростання становило 7,5%, або 13,1 тис. тонн — до 187,5 тис. тонн. Це лише свідчить про подальші тенденції зменшення реальних доходів населення, що змушує людей вирощувати більше птиці для власних потреб. Хоча і чинник поширення АЧС також відіграв певну роль: приватний сектор, зменшуючи ризики втрати поголів’я свиней, надавав перевагу менш ризикованому — утриманню птиці. 

 

Також минулого року суттєво було нарощено експорт яєць, який збільшився на 75% і становив 1,48 млрд штук. 

 

Незважаючи на спалахи пташиного грипу в Україні на початку минулого року та запровадження низкою країн обмежень на імпорт української продукції птахівництва, географія експорту яєць суттєво не змінилася. Як і 2016 року, найбільшим покупцем яєць у 2017 році були ОАЕ (43%) й Ірак (20%). Активно експортувалася продукція до країн Перської затоки й Африки. Слід зазначити те, що у вересні одне з вітчизняних підприємств отримало дозвіл на експорт харчових яєць до країн Європейського Союзу. За чотири місяці було експортовано 29 млн штук до таких країн, як Литва, Італія й Німеччина. 

 

За січень-лютий 2018 року виробництво яєць від усіх видів птиці збільшилося на 0,4% й становило 2,1 млрд штук. Позитивна тенденція збільшення обсягів експорту триває й поточного року. За два місяці експортовано 256 млн штук, що на 86% більше, ніж за аналогічний період минулого року.