Точка зору

Піар-механізми в системі Мінагропроду працюють значно ефективніше, ніж механізми реального реформування галузі

Павло Коротич
головний редактор The Ukrainian Farmer

 

В останній місяць Мінагропрод не переставав дивувати аграрну (і не тільки) спільноту своїми заявами. Чого варта сама лише історія з обранням голів державних підприємств, зокрема ДП «Укрспирт». Відверто кажучи, специфіка нашого видання мало торкається спиртової галузі. Тим не менше, абсолютно незрозуміла ситуація навколо конкурсу на директорську посаду в зазначеному ДП ставить під сумнів успіх решти ініціатив міністерства.

 

Нагадаємо, що конкурс на посаду голови «Укрспирту» оголосили 29 січня поточного року за розпорядженням прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, який поставив перед Мінагропродом завдання «удосконалити роботу “Укрспирту”» й викорінити корупційні схеми». Передісторія конкурсу просто детективна: на початку грудня 2014 року попередній керівник «Укрспирту» Михайло Лабутін (призначений екс-міністром Ігорем Швайкою) був оголошений у розшук, його підозрювали в розтраті 172 млн грн коштів держпідприємства й ухилянні від сплати податків на суму 28,2 млн грн. Пан Лабутін переховувався від правоохоронців на лікарняному ліжку в Центрі кардіології та кардіохірургії, звідки втік за підтримки озброєних людей. Отже, Мінагропрод з ентузіазмом взявся за конкурс. Чиновники не втомлювалися інформувати громадськість про його перебіг бравурними новинами на кшталт: «Реформи в галузі розпочинаються з відкритого відбору директора ДП “Укрспирт”», «Формат конкурсу на “Укрспирті”» унеможливив проходження некомпетентних людей у фінал», «Мінагрополітики: участь аудиторів із “Великої четвірки” — гарантія прозорості конкурсу в “Укрспирті”» (усі заголовки — з офіційного сайту minagro.gov.ua). У сільськогосподарському відомстві не втомлювалися наголошувати, що до пошуку гідних кандидатів залучені експерти з відомих рекрутингових і консалтингових компаній: Jansen Capital Management, Deloitte, Pedersen & Partners, HRM. Куратор конкурсу, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський, з гордістю давав коментарі: «До нас вже звертаються інші міністерства за порадами, і наші фахівці та представники комісій діляться досвідом і рекомендаціями».

 

Аж ось перша несподіванка: у шорт-лист претендентів на голову ДП «Укрспирт» потрапили лише «люди із системи»: Анатолій Далибожик, який є чинним заступником в. о. гендиректора концерну Романа Іванюка, а також Ніна Гаркава, яка донедавна очолювала івано-франківський підрозділ «Укрспирту».

 

Невже для їх пошуку й залучили іноземні рекрутингові компанії? Коваль Вакула, шукаючи чорта, звернувся якось до Пацюка, і Пацюк дав йому пораду: «Тому не треба далеко ходити, в кого чорт за плечима».

 

 Далі — друга несподіванка: 8 квітня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк раптово видав наказ «невідкладно скасувати результати конкурсу», аргументуючи своє рішення невідповідністю кандидатів вимогам відбору. «За результатами конкурсу обрали двох “кристально чистих” людей, — сказав прем’єр. — В одного чотири кримінальні справи, в іншого — шість».

 

Нарешті, третя несподіванка: профільний міністр Олексій Павленко виступив із заявою, що «оптимальний вихід із ситуації, що склалася, — перезавантаження конкурсу». Тобто його повторне проведення. Одне слово — проїхали. Перегортаємо сторінку й починаємо з чистого аркуша.

 

Викладене породжує безліч запитань. Чомусь так і не були озвучені імена решти 26 учасників конкурсу. Лишилося незрозумілим, звідки у прем’єр-міністра інформація про кримінальні справи щодо переможців, якщо їх мало перевіряти МВС, а в Мінагропроді наявність судимостей у претендентів спростовують. Із другого боку, якщо кандидати справді кришталево чисті, чому Олексій Павленко так запросто погодився кинути котові під хвіст результати роботи своєї команди, яку перед цим так багато вихваляли?

 

І взагалі, для чого вся ця мишача веремія, якщо Мінагропрод уже вхопився за іншу ідею — усю державну власність міністерства віддати на приватизацію, й ДП «Укрспирт» зокрема?

 

Очевидним є те, що аграрне міністерство, як і в часи минуло-позаминулої влади, старанно ховається за потьомкінськими прес-релізами. А потім ці прес-релізи чіпляє на цвяшок у відомому місці.