Точка зору

Основні рекомендації щодо живлення озимих пшениці та ріпаку

Олександр Лавренко
регіональний менеджер, ТОВ «ДСВ-Україна»

Тиждень розпочався зниженням температури, як денної, так і нічної, подекуди з приморозками вночі від -1 до -3°С. Одночасно з похолоданням в Україну всюди прийшли опади у вигляді снігу та дощу, а враховуючи фактичні і майбутні фази розвитку озимої пшениці (ВВСН 27-31) та озимого ріпаку (ВВСН 30-32), така волога є вчасною для закладання більшої продуктивності культур, адже для формування 1т врожаю озимої пшениці необхідно 30 л/м ² вологи, а озимому ріпаку – 50л/м². Наразі доцільним буде проведення другого азотного підживлення в нормі 30-40 кг/га азоту. Потапивши на мокру землю добрива матимуть максимальну ефективність, додатково позитивно вплинувши на рівень майбутньої врожайності, заклавши максимальну кількість члеників колосового стрижня та квіток у колосі.

Отже, основні рекомендації щодо живлення озимої пшениці та озимого ріпаку в даний період.

Озима пшениця:

  • на слабких посівах, які у фазі ВВСН 25 ледве досягли необхідної кількості колосів, друге підживлення потрібно провести раніше (ВВСН 25-27);
  • за помірного формування стеблостою, коли в кінці кущення налічується не більше, ніж удвічі вища кількість пагонів від тієї, яку б ми хотіли мати під час збирання, друге підживлення можна провести у фазі ВВСН 30-31;
  • на надмірно розвинених посівах варто зачекати, поки відбудеться редукція (найпізніше внесення – фаза ВВСН 32).

 Для колосових типів друге підживлення бажано починати з фази ВВСН 32. Таким чином запускається редукція надмірно накущених бічних пагонів і знижується частка недорозвинених  колосів у нижньому ярусі, які негативно впливають на урожайність колосових типів.

Озимий ріпак.

У стадії розетки ріпак може поглинути за день від 0,5 до 2 кг/га азоту. Залежно від часу відновлення весняної вегетації, при ранній весні до стеблування, поглинається від 30до 80 кг/га азоту. Цю стадію можна порівняти з « великим періодом колоса» у зернових (ВВСН 32-37). Під час стеблування до фази бутонізації, ріпак поглинає щодня до 5 кг/га азоту. Як правило, розрахункову потребу в азотних добривах під посіви, де очікується урожайність максимум 40 ц/га, можна зробити одним внесенням до стеблування. Якщо ж очікують вищої врожайності, насамперед у посівах, які виходять із зими без втрат листкової маси і з гарним вологозабезпеченням, рекомендовано провести друге підживлення азотом до фази бутонізації.

Також слід користуватися такими правилами:

  • слаборозвинуті посіви підживлюють до довжини пагону близько 5см;
  • сильнорозвинуті посіви підживлюють, коли довжина пагону має близько 10 см і бічні пагони починають видовжуватися.

Доречі, хто не встиг провести закриття вологи на слабких посівах, доцільно буде зробити це ротаційними або пружинними боронами.

І важливим заходом догляду за озимими культурами в даний період розвитку є проведення гербіцидних обробок проти зимуючих дводольних бур’янів, які зараз особливо набирають обертів в розвитку і складають чималу конкуренцію культурам за поживні речовини та вологу. Приймаючи рішення застосування того чи іншого гербіциду важливо врахувати сортові та гібридні відмінності, оскільки фази розвитку культур на одну і ту ж дату внесення препарату можуть бути різними.

 Боремось за врожай – боремось за перемогу!