Точка зору

Органічне виробництво «з нуля» - непросто, але виправдано

Вадим Чикало
центр ОСГ Чикало В. О.

Після отримання юридичної освіти я шукав роботу по душі, щоб була не тільки цікавою, а й корисною. Оскільки з дитинства жив у селі і сім’я має земельні паї, було прийнято рішення зайнятися вирощуванням сільськогосподарських культур.

Ідея розвивати саме органічні технології виникла одразу. Як і будь-яка людина, яку турбує стан навколишнього середовища, я помічав негативні наслідки застосування хімічних препаратів.

Щоб навести красномовні приклади людської діяльності проти природи, не треба далеко ходити – достатньо лише роздивитися навколо. Біля нашого села у кар’єрі з водою раніше водилися раки, а після того, як хімія з полів разом з дощем почала потрапляти до нього, вони зникли. Та й односельці почали частіше хворіти, а відомо, що однією з причин недуг є насичення навколишнього середовища агрохімією.

У мене не було достатньо знань, необхідних для розвитку органічного виробництва. Тому інформацію по крупинках збирав в інтернеті, спілкувався з досвідченими органіками. Дещо запозичив і в свого дідуся, який колись працював головою місцевого колгоспу – наприклад, він використовував пожнивні рештки для збагачення ґрунту органікою.

Сівозміну ми формували таким чином, щоб мати асортимент і використовувати сидерати. Вирощуємо пшеницю, ячмінь, овес, цукрову кукурудзу, суданку, також гречку та редьку – на сидерати, багаторічні трави та овочі.

Плануємо ввести у сівозміну соняшник, але остаточного рішення ще не прийняли, бо не бачимо сприятливої кон’юнктури на ринку. Точно будемо вирощувати кукурудзу, а от соя ще під питанням, бо це дуже складна культура в плані боротьби з бур’янами.

Наразі маємо в арсеналі майже всю необхідну сільськогосподарську техніку, у тому числі штригельну борону. Плануємо придбати ротаційну та для боротьби з бур’янами.

Небажані рослини на полі – це найбільша проблема в органічному землеробстві для нас. Якщо хвороби можна контролювати сівозміною, то бур’яни доводиться видаляти механічним способом. Хоча ідеальний варіант – це ручне прополювання, але цей варіант вимагає значних трудових ресурсів.

Для боротьби зі шкідниками використовуємо біологічні препарати.

Зараз усі наші угіддя мають органічні сертифікати. Незважаючи на витрати, яких потребує сертифікація, я бачу в отриманні органічного статусу низку переваг. Насамперед це можливість продавати продукцію за вищою ціною та перспективи виходу на інші ринки. Крім того, ти починаєш більш ретельно стежити за всіма показниками, і це не лише дисциплінує, а й дозволяє аналізувати помилки і виправляти їх.

До речі, отримана у вузі освіта стала в пригоді не лише під час оформлення документів, вона ще й дає перевагу у вирішенні юридичних питань, в роботі з документацією та у спілкуванні з представниками різних інстанцій.

Крім польових культур, ми вирощуємо ягоди та плануємо висадити фруктовий садок, частину врожаю переробляємо на варення. Також займаємося козівництвом – утримуємо чистопорідних зааненських та помісних з білою німецькою породою кіз і цапів. Плануємо збільшувати поголів’я та налагодити переробку молока. Зараз випробовуємо різні технології виробництва сирів на натуральній заквасці з довготривалою витримкою.