Точка зору

Нові сади мають орієнтуватися на експорт

Василь Бондаровський
директор ТОВ «Біохім Агро» у складі EFT Group

Нині в Україні виробляється багато яблука, яке країна не спроможна спожити. Тому значним напрямком збуту все відчутніше стає експорт продукції.

У найближчі 5 років закінчується термін експлуатації у яблучних садів, посаджених в кінці 1990-их – на початку 2000-років. У них переважають сорти Джонаголд, Флоріна, Айдаред.

За 5 років ми мусимо переналаштуватися й прийти до об’єднань садівників, які будуть виробляти великі партії яблук затребуваних експортних сортів вищого гатунку, матимуть сучасні сховища для тривалого зберігання.

Також важливо вирощувати власних спеціалістів. Професія агрономів довго недооцінювалася. Нині ж цих спеціалістів дуже бракує. Є закордонні консультанти. Хай на декілька господарств, але краще мати свого спеціаліста, що пройшов стажування за кордоном, адатпував іноземні технології до наших умов.

В Україні вже є більше 10 господарств, які не соромно показати європейцям. Практично з усіма ми працюємо.

Українським садівникам варто орієнтуватися на досвід Нідерландів та Італії. Ці країни понад 40 років займаються інтенсивним садівництвом, у малих об’ємах вміють заробляти кошти.

Досвідчені садівники, які хочуть просто оновити сад, мають розуміти помилки, допущені в їхньому теперішньому саду й запобігати їх повторенню. Садівників треба переконувати у доцільності сучасних рішень.

Найкращим засобом переконання є екскурсія в успішні господарства в Україні та Європі.

Інвестори, які бачать в садівництві вигідний бізнес, мають розуміти тривалість та масштаби інвестицій. Мають чесно відповісти собі на питання чи готові вони інвестувати як мінімум на сім років. Треба орієнтуватися на отримання затребуваної якісної продукції, на інтенсивний тип садівництва. Адже витрати розраховуються на гектар: закупівля добрив, ЗЗР, шпалери, техніка й навіть кількість працівників. Якщо у на гектарі ростиме умовно кажучи 2 тис. дерев за старою технологією, вони будуть приносити 40 тонн яблук з гектара, за які можна виручити 50 тис. грн. за однакових витрат воно не зможе конкурувати з сучасним садом, де посаджено 4 тис. дерев на гектар за сучасними технологіями.