Точка зору

Нетиповий рік

Володимир Присяжненко
головний консультант компанії «Агро-Класік» (Рівненська обл.)

В агробізнесі, зважаючи на його чутливість до погодних умов, економічної нестабільності та багатьох інших чинників, кожен рік, по суті, нетиповий. Втім, 2020-ий багато в чому вирізняється і змушує робити висновки, переглядати підходи до деяких виробничих процесів.

Цей рік дуже чітко демонструє, що клімат змінюється буквально на наших очах, і до нових реалій потрібно пристосовуватися вже, вчитися бути максимально гнучкими. Наприклад, якщо ще десять років тому у нашій зоні соняшник практично не вирощували, то нині він стає культурою номер один. А введення в сівозміну нової культури потребує нових підходів, нових знань і практик.

У таких умовах агробізнес працює фактично за аналогією теорії ймовірності, коли маєш безліч складових у здійсненні посівної – в які терміни, який стан ґрунту, якою сівалкою, який гібрид (сорт) обрати, на яку глибину і яку кількість насінин закласти. На це все ще накладається людський чинник. Різні способи поєднання цих складових дають кардинально різні результати – треба лише відшукати свій.

Структура посівних площ в компанії «Агро-Класік» відносно стала, і коригуємо ми її лише в разі зміни розміру земельного банку або коли того вимагає поточна ситуація на ринку. Наприклад, після введення так званих «соєвих правок» вирощування ріпаку стало невигідним, тому ми виключили цю культуру з сівозміни. Після скасування «соєвих правок» ситуація змінилася, тож вирішили повернутися до вирощування ріпаку.

На всіх площах господарства застосовуємо мінімальну технологію обробітку ґрунту і частково класичну, але часом ситуація вимагає експериментів. Наприклад, нещодавно почали експериментувати з технологією soil-tech (прямий посів з використанням сидератів), аби покращити структуру ґрунту. Наразі перші висновки неоднозначні, адже ця система більше ефективна в регіонах з більш посушливим кліматом і сприяє збереженню вологи. Ми ж цього року, навпаки, маємо проблему перезволоження ґрунту, тому виявити плюси такої технології нам не вдалося. Втім, на цьому зупинятися не плануємо, бо рік на рік не схожий. Знаю досвід колеги на Волині, який понад сім років працює за цією технологією і має гарні результати.

В нашому випадку (а це класична технологія) надмірна волога в кінці цього року додала чимало клопотів. Зокрема, затримала посів озимих культур на місяць, що негативно вплине на майбутній урожай. У той час як на більшості територій України осіння посівна затримувалася, бо всі чекали опадів, ми, навпаки, очікували, поки зійде волога, щоб мати змогу зайти в поле. Відповідно, вже зараз закладаємо в план нижчу врожайність озимих культур на наступний рік. Особливо це стосується озимої пшениці, що вже впливає на її вартість, і ще впливатиме в подальшому. 

Через перезволоження у нас також частково вилягав соняшник, втім, його урожайність отримали плюс-мінус на рівні попередніх років. Щодо кукурудзи – ситуація також нетипова, якщо аналізувати стан справ загалом по Україні. Більшість областей цього року звітують про критично низьку її врожайність. Натомість у нас, на заході, опади розподілилися таким чином, що сприяють гарному врожаю цієї культури. Наразі ще рано говорити про остаточні цифри, втім, вже можна припустити, що поміж інших культур урожайність кукурудзи цього року буде на досить гарному рівні. З іншого боку – через надмірну вологу в нашому регіоні затримуються її жнива. І хоч поки що ці терміни ще не критичні, втім, є ризик, що випаде сніг і завадить збиранню і, як наслідок, – якості кукурудзи.