Точка зору

Насамперед потрібно «підіймати» не фермера, а науку

Віктор Чернецький
директор ДП ДГ «Зелені Кошари» СГІ НЦНС (Миколаївська обл.)

Нині у світі не існує країни, яка могла б повністю забезпечити своїх фермерів насінням тільки власного виробництва. З іншого боку, випробування насіння різної селекції дозволяє виробнику сільськогосподарської продукції вибрати оптимальне рішення — як спосіб зменшити ризик неврожаю через несприятливі погодні умови.

Поряд із тим у багатьох країнах світу існує практика обмеження постачань іноземного насіння задля захисту інтересів своїх селекціонерів і внутрішніх виробників. На жаль, цього не можна сказати про Україну.

За приклад можна взяти Одеський селекційно-генетичний інститут — НЦНС, який фінансується менше ніж на третину. Не краща ситуація і на сортодослідницьких станціях, які мають мізерні ресурси для проведення випробувань сортів. А на невелику за обсягом селекційну програму щороку потрібно витрачати близько 250 тис. доларів. Ураховуючи строк створення сорту, загальні витрати можуть становити 1,5–3 млн доларів.

На тлі відсутності державної підтримки вітчизняної селекції та насінництва до України щорічно ввозять іноземне насіння на 0,4–0,5 млрд доларів і ще майже на таку суму всередині держави виробляють кондиційне насіння іноземної селекції.

Україна щороку фінансує Євросоюз на 30 млн доларів тільки на закупівлі насіння пшениці, його частка нині сягнула 40% загальної кількості посівного матеріалу культури. А тенденція до збільшення частки насіння іноземної селекції з часом може призвести до повного витіснення вітчизняних сортів з ринку. А це вже — потенційна загроза продовольчій безпеці України. Подібні тенденції простежуються й щодо сільськогосподарської техніки, засобів захисту рослин тощо.

На жаль, нині у держави немає розуміння, що насамперед потрібно «підіймати» не фермера, а науку. Якщо ми не будемо виробляти насіння вітчизняної селекції, то невдовзі фінансуватимемо іноземних селекціонерів.

Наше підприємство четверть століття випробовує нові сорти різних культур Одеського СГІ і вирощує насіння. На відміну від більшості державних підприємств, «Зелені Кошари» успішно впроваджують передові технології вирощування культур, адаптують рослинництво до кліматичних змін і мають в арсеналі сучасну техніку. А головне — ми популяризуємо українські сорти, вибираючи найперспективніші з найкращих і виробляючи високоякісний, сертифікований посівний матеріал. 

Дні поля, які організовує підприємство, є не лише місцем зустрічі для селекціонерів і фермерів, а й джерелом правдивої інформації щодо сортів, на основі якої фермери ухвалюють оптимальніше рішення для свого господарства. Обираючи сорти пшениці та ячменю, сільгоспвиробники можуть розраховувати на стабільно високі врожаї та прибуток, не переплачуючи за насіння.