Точка зору

Найоптимальніший варіант сьогодні здатні запропонувати саме вітчизняні виробники

Віктор Плахотний
заступник директора компанії «Велес-Агро»

 

Нині аграрії працюють за чотирма системами обробітку ґрунту, й до кожного потрібна своя відповідна техніка. Цікава ситуація, чи не так? Відтак, виробник має докласти неабияких зусиль, аби запропонувати аграрієві універсальні ґрунтообробні знаряддя.

 

Такий тренд цілком виправданий, оскільки купівля техніки — це серйозна й досить ризикована інвестиція, зважаючи на умови ведення бізнесу в Україні. Вибираючи між новим імпортним агрегатом, який окупиться лише через кілька років, і дешевою вживаною технікою, ресурс і надійність якої, відповідно, нижчі, аграрій орієнтується передусім на власні можливості. Втім, найоптимальніший варіант сьогодні здатні запропонувати саме вітчизняні виробники. А лінійка українських агрегатів — від так званого «гаражного» виробництва до найостанніших технічних розробок — за своєю якістю ні в чому не поступається провідним європейським брендам. Деякі моделі навіть перевершують своїми показниками закордонних конкурентів. Підтвердження тому — нові ґрунтообробні знаряддя, презентовані компанією «Велес-Агро» в експозиції АГРО-2016.

 

Результатом пошуку конструкторів стала поява нового агрегата під назвою «Зевс». Це дисковий агрегат із парною підвіскою робочих органів. Замість традиційних різання та перевертання вони сколюють ґрунт (це потребує менших енерговитрат), а потім його ущільнює особливий коток (їх, до речі, виробляють лише дві компанії у світі — «Велес Агро» й «Оптіко»). Таке технічне рішення сприяє швидкому загортанню пожнивних решток технічних культур у верхній шар ґрунту без забивання робочих органів.

 

Загалом, нині маємо чимало запитів на агрегати для суцільного поверхневого обробітку ґрунту. Звичайний культиватор не дає тієї якості, яку може запропонувати дисковий. Так було створено агрегат «Кронос», який зрізує бур’яни та коріння культури-попередника, перемішуючи все це на глибині всього декілька сантиметрів. Досягти такого результату вдалося завдяки щільно розміщеним дискам — відстань між ними найменша в усій експозиції АГРО-2016! Якщо у європейських виробників є 250 мм, то у нас 220 мм. Тобто 11 см між проходами, що дає можливість якісно заорювати пожнивні рештки навіть на глибині 3 см. Ще одне завдання, з яким спроможний впоратися «Кронос», — це передпосівний обробіток на глибині до 10 см (хоча для сівби достатньо й 6–7 см). Загалом, цей універсальний агрегат можна експлуатувати протягом усього сезону.

 

Коли на ринку з’явилося чимало енергоощадних агрегатів, мені здавалося, що компактомати невдовзі підуть в небуття. Однак попит на них є й нині. Для овочівництва 7 операцій за один прохід — це практично ідеальний варіант, бо жоден інший агрегат не в змозі так якісно підготувати ґрунт. Відтак, ми створили власний компактомат, у якому враховано всі наші напрацювання в інших моделях за привабливою ціною. Значна частка складників у цьому агрегаті — вітчизняного виробництва. Втім, у своєму прагненні збільшити ступінь локалізації виробництва ми в жодному разі не поступатимемося якістю заради невиправданого здешевлення. Наші агрегати — в середньому ціновому діапазоні, бо це українське виробництво. Проте ми використовуємо імпортну сталь, бо в нашій державі потрібні марки не виробляються. Отже, наша продукція суттєво вирізняється на ринку балансом у співвідношенні ціни та якості. І це той пріоритет, якого «Велес-Агро» дотримуватиметься впродовж усієї своєї виробничої історії. Це наше бачення, наша стратегія, наша позиція.