Точка зору

Найбільш маржинальні культури для автоматизованої теплиці

Василь Щербанюк
співзасновник ТОВ "Овочева база №1"

Ми протестували вирощування в автоматизованій теплиці, двох, на мій погляд, найбільш маржинальних культур – моркви та батату. Моркву ми висівали 12 грудня на зиму. Ви можете побачити відео сіву на Тік-Тоці та YouTube, де ми це робимо з відомим блогером Яриком Мазуром. Ми потратили на це всього-на-всього дві години. І до весни на неї навіть не дивилися. Таким чином ми потратили на моркву мінімум часу – фактично тільки на сівбу та збирання. Інший час ви просто витрачаєте на себе або на іншу роботу. Наприклад, моя основна професія – IT-шнік.

Другу культуру – батат ми вибрали тому, що це теплолюбна культура – йому треба 130 сонячних днів на рік, відповідно, ця культура є і досить дорогою. Головне питання, яке при цьому виникає – куди продавати. Скажу відразу: є куди! У кооперації з нами вже працює декілька тепличних господарств, і ми закликаємо доєднуватись до нас навіть з 5 сотками, на яких ви поставите теплицю. Якщо ви виростите 50 кг батату, ви його нікуди не продасте. Але в об’єднанні ми – сила. Якщо ви скористаєтесь нашими потужностями зберігання і здасте нам цей батат по хорошій ціні, то з обсягом 2-5 тонни ви разом із нами стаєте актуальними на ринку. Наша ідея впроваджувати батат у люди йде чисто, так би мовити, з ідеї лінощів – тому що тут мінімальні витрати, до того ж я зовсім не агітую вирощувати цю культуру. Просто висловлюю свою думку і розповідаю, як ми разом із своїми друзями і знайомими об’єднали зусилля.

Коли порахували бухгалтерію, маржинальність вийшла один до шести. Витрати на висадку моркви на п’яти сотках у нас склали 4 тис. грн, а ціну реалізації моркви навесні ви знаєте і можете порахувати. Витрати на батат станом на літо разом з розсадою, висадкою, підживленням – у районі 20 тис. грн. Гуртова ціна батату варіюється у проміжку 110-140 грн/кг. Зараз ми тестуємо шість сортів цієї культури, аби зрозуміти який найбільш продуктивний та кращій за смаковими якостями. Крім того другий сорт ми плануємо пустити у власну переробку – на бататове борошно.