Точка зору

На саджанці Ренету Симиренка є попит в Європі

Сергій Новосад
директор ФГ «Розсадник Новосад»

Зазвичай українці користуються продуктами західної селекції. Але бувають й рідкі винятки. Наприклад, нещодавно старий український сорт яблук зацікавив європейські розсадники. Зокрема до мене був запит від сербського відділення нідерландського розсадника Verbeka на постачання в Сербію партії саджанців Ренету Симиренка. Вони бачили і куштували наші яблука Симиренка, чули легенди про нього.

Тримачі цього сорту дали мені відповідь, що можуть виростити ці саджанці і надати відповідні документи. Але минув період щеплення. 

Але в Євросоюзі з 14 грудня починають діяти нові правила ввезення саджанців з усіх країн. Вони практично закривають кордони для саджанців з інших країн. 

Сербія не входить у ЄС, але може сильно розраховувати на той ринок. Тому днями треба буде нагадати сербським партнерам чи не відмовляються вони від своїх намірів.

Ренет Симиренка  — старий український сорт, який ріс в саду Платонова хутора теперішньої Черкащини, який належав батьку видатного українського помолога Левка Симиренка. Зелені, а при дозріванні зарум’янені яблука цього ренету стали дуже популярними в Росії та Європі у кінці ХІХ століття.

У Польщі досі про цей сорт ходять легенди. Вважається, що яблуня щороку плодоносить і при цьому не потребує догляду десятки років. Ці дерева садять, щоб мати згадку про себе для внуків.

Але Ренет Симиренка не має такого промислового значення, як той самий Грені Сміт. Його яблуко буде програвати йому в зовнішньому вигляді. Адже наш ренет має жовтизну або рум’янець, тоді як Грені Сміт — дуже зелене, блискуче, гарно виглядає на столі.