Точка зору

На ринку лохини треба вміти працювати

Ярослав Мовчун
власник ягідної ферми «Озеряна», військовослужбовець

Те, що ціна на лохину буде падати, стало очевидним ще кілька років тому. Однак проблема не лише в низьких світових цінах чи перенасиченні внутрішнього ринку, а передусім у тому, що деякі виробники не вміють на ньому працювати. Вони люблять жалітися в профільних групах соцмереж на відсутність коштів і низькі заробітки, утім, першими скидають ціну на свій товар, щоб швидше його продати, тим самим провокуючи зниження ціни. Найчастіше такий демпінг практикують виробники Волинської, Рівненської та Житомирської областей. 

Скажімо, я 20-24 липня продавав ягоду магазинам по 140 грн/кг. Середня гуртова ціна на ринках у цей час становила 110 грн/кг, у роздробі в Києві її продавали по 130 грн/кг, а часом і дешевше. Але якість дешевої ягоди була вкрай незадовільною: більше кислої, ніж солодкої, багато недозрілої, неоднорідного розміру і кольору. Так, лохини в попередні роки до повномасштабного вторгнення насадили багато, її валовий збір в Україні щороку зростає, але ж мало хто з виробників працює над якістю. Ті, хто купує мою ягоду, цінують якість, а я намагаюсь тримати її на максимально високому рівні.

Мені б дуже хотілося, щоб ті агітатори, які закликали фермерів садити лохину й отримувати з цих посадок мільйон з гектара, зараз повернулися в Україну і подивилися в очі тим, хто повірив їхнім розповідям. Заробляти на лохині можна, але це далеко не мільйони.

На жаль, повномасштабне вторгнення більшість українців не змінило. За останній рік я зіткнувся з кількома не приємними моментами, зокрема — з крадіжкою клієнтів. Відбувається це доволі банально: крадії відстежують мої пости та лайки до них, звертаються в месенджерах до моїх клієнтів і пропонують їм товар дешевше. Оскільки в мене багато лояльних покупців, вони розповідають про це мені, і таких випадків у сезон буває по десятки на день.

Продавати ягоду стало важче, адже частина мешканців столиці досі не повернулася, а крім того, відчутно знизилася купівельна спроможність українців. Минулого року навесні ми створили чат-бот, щоб опитати клієнтів, де вони перебувають: в Києві чи за його межами. На той момент 67% киян перебувало за межами міста. Нині значна кількість людей повернулася. Однак більшість платоспроможних клієнтів залишається за кордоном. Скажімо, в житлові комплекси преміум-класу станом на зараз повернулися не більше 50% мешканців.

Я неймовірно пишаюся тим, що на початку повномасштабного вторгнення ми відстояли Київ і зараз місто має можливість жити повноцінним мирним життям.

Нині у мене відпустка, але ж сезон триває 35-40 днів, а я зможу пробути тут максимум 15. Але навіть це — неймовірна удача, щоб отримати змогу налагодити процеси. Адже саме ці 35-40 днів забезпечують життя ферми протягом всього року. Доглядати за нею, підживлювати, слідкувати за балансом ґрунту потрібно всі 12 місяців на рік, а не лише в час плодоношення.

Ягідна ферма «Озеряна» — не єдиний мій проект, тож часто бувало так, що до початку сезону я вже приходив не в найкращому ресурсі. Сезон — це завжди нерви, виснажлива робота. І лише після повномасштабного вторгнення зрозумів, наскільки все це раніше було простіше і легше. Навіть 2022-й рік наша ферма пройшла без істотних потрясінь. Ще був живим мій батько, тож вони разом із мамою організовували всі процеси. Я був зайнятий лише військовою службою.

Цього року після смерті батька все змінилося. Я, як і раніше, на фронті. На фермі за головну лишилася мама. Їй морально дуже важко після втрати, а ще й ферма потребує значної уваги. Сучасне господарство — це не лише сапа й лопата. У процесі роботи виникає безліч технічних нюансів. І хоча я на зв’язку 24 на 7, все одно мамі складно. 

Керувати процесами в телефонному режимі — в агро це не працює. Потрібно бути на місці, щоб розуміти, в який момент треба внести добрива і які саме. Вчасно не зробив — вже мінус певний відсоток від врожайності. Якщо ягоди не набрали потрібний калібр — буде однозначний мінус в ціні.

Я не втішаюся ілюзіями. Цей рік фінансово буде для ферми складним. Головне наше завдання — зберегти господарство на плаву й забезпечити кошти на поточні витрати на наступний рік. Я розумію, що треба поєднувати війну і роботу господарства. Інакше ніяк.

Дуже приємний для мене момент – відправка ягід бійцям за рахунок донатів. Я вдячний усім, хто підтримує цю справу. До 80% ягід, які ми постачаємо завдяки донатам, відправляються до військового шпиталю.

Все пізнається в порівнянні. Я бачу, як величезний відсоток людей нині нічого не робить, але жаліється, як їм тяжко і погано. Повірте, якщо у вас не стріляють, якщо у вас є руки, ноги і голова, то це вже неймовірне щастя. Радійте з нього.