Точка зору

На півшляху до опустелювання

Яна Погромська
науковий співробітник Лабораторії родючості ґрунтів та ґрунтозахисних технологій ДП «ДГ Донецьке» ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» НААН

Клімат останнім часом стає дедалі примхливішим і все наполегливіше вимагає адаптації класичних схем сільськогосподарського виробництва до нових погодних умов. А традиційні підходи й шаблонні рішення останнім часом часто не лише не спрацьовують, а й шкодять.

Так, торік ми спостерігали потужні пилові бурі двічі: навесні, під час проведення посівних робіт, і восени, після збирання зернових колосових. Такі явища переважно виникають у районах з невкритим травою ґрунтом і здатні на сотні кілометрів переносити мільйони тонн пилу, а цього разу – верхнього родючого шару ґрунту.

Технологічно хибне землекористування й ігнорування контурного облаштування агроландшафтів на тлі катастрофічно швидких кліматичних змін, гідротермічних аномалій зимового періоду – це прямий шлях до опустелювання.

Невідповідність технологій механічного впливу, скорочення сівозмін і не виваженість їх структури, односторонність, що спирається тільки на попит ринку, деструктивно впливають на ґрунт і насамперед на структуру орного шару. Так, ступінь агрегації ґрунту за інтенсивного обробітку може знижуватися до 40–50% і нижче (для порівняння: показник цілинного ґрунту перевищує 90%).

Погіршенню структурованості ґрунту сприяють тривалі посухи, а також відсутність проморожування. Тобто більшість ґрунтових часток розораного ґрунту є вільними – не вкритий рослинністю ґрунт піддається дефляції і є причиною розвитку пилових бурь.

Збільшення кількості неагрегованих часток підвищує ризик утворення ущільненого ґрунтового прошарку, що загострює проблеми вологозабезпечення та перегрівання ґрунту в теплий період і різкі температурні коливання в ранньовесняний період. Ущільнення ґрунту впливає на розвиток кореневої системи рослин, формуючи її приповерхневе розташування.

Ускладнюючи проникнення коріння вглиб, ущільнений прошарок погіршує живлення рослин, обмежуючи використання поживних речовин тільки з приповерхневого шару. Добрива використовуються неефективно і з ускладненнями.

Тобто прогресивна деградація орних ґрунтів на тлі кліматичних змін зробила критично обмежувальними чинниками вологу й температуру.

Втім, на сьогодні вкрай важливим є донести аграріям таку думку, що отримати гарантований урожай і прибуток за визначених витрат і за таких кліматичних умов, що є, можна, якщо застосовувати зважені, науково обґрунтовані технології. Аграрії повинні відходити від звичних технологій і розуміти, що фактично вся територія країни тепер стала зоною ризикованого землеробства. І насамперед потрібно визначитись із проблемами, що лімітують отримання бажаного результату. Бо від конкретики проблеми залежить і технологічне рішення.

Метою будь-якого виробництва є прибуток. У сільськогосподарському бізнесі розміри прибутку залежать від кількості врожаю та витрат на його отримання. Збільшення врожаю може відбуватися через екстенсивне ведення господарства, шляхом розширення посівних площ. Однак в Україні розораність земель і так є найбільшою у світі. Отже, треба обирати інший шлях – через підвищення врожайності культур, яка залежить від ґрунтово-кліматичних чинників і відповідних до них технологій ведення виробництва. На клімат безпосередньо аграрій вплинути не може, але в його руках – стан ґрунтових ресурсів і технологічні засоби.