Точка зору

На часі — нова якість

Володимир Лапа
голова Держпродспоживслужби

 

Новою точкою відліку для Держпродспоживслужби стало 6 квітня — саме цього дня торік Служба офіційно розпочала свою діяльність. І якщо тоді ми були більше зосереджені на налагодженні внутрішніх процесів, прийнятті організаційних, управлінських і кадрових рішень, проходженні перших серйозних випробувань, то 2017-й має стати роком змістовного наповнення, розбудови та нової якості роботи Держпродспоживслужби.

 

Зберегти корисні напрацювання та здобутки, надавши їм нового поштовху, досить непросто. Доводиться враховувати епізоотичні виклики, з якими зіткнулася країна за останній період: загрозливі темпи поширення африканської чуми свиней, появу на території нашої країни пташиного грипу, ймовірність занесення цього року вузликового дерматиту, ящуру тощо. А на тлі посилення дерегуляторної політики й, відповідно, послаблення контрольної складової ці процеси можуть мати незворотний характер.

 

Однак ми розраховуємо, що поточного року набуде чинності низка нормативно-правових актів, які дозволять актуалізувати роботу Держпродспоживслужби, наприклад, у боротьбі з тією самою африканською чумою свиней.

 

Крім того, неприйнятною є ситуація зі здійсненням Держпродспоживслужбою позапланових заходів контролю. У зв’язку зі змінами в законодавстві Держпродспоживслужба може вийти на позапланову перевірку виключно за погодженням центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у відповідній галузі державного нагляду.

 

У цьому контексті великі надії покладаються на парламент у частині ухвалення законопроекту «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (реєстр. №0906), який дозволить запровадити ефективну систему контролю та передбачити інструменти, що мінімізують корупцію. Після його ухвалення й схвалення відповідних підзаконних актів ми зможемо ефективніше виконувати функції в частині безпечності харчової продукції, які на нас покладаються. І розуміння того, що ефективна система контролю має бути запроваджена, на рівні бізнесу є.

 

Ще один великий блок — робота з упровадження в Україні процедур, заснованих на принципах системи НАССР. У 2017 році систему НАССР обов’язково має упровадити великий бізнес, а до 2019-го — всі суб’єкти господарювання (не лише виробники, а й оператори харчового ринку, реалізатори, логісти). Кінцева мета впровадження процедур — контроль ланцюгів харчової продукції, реалізація основного європейського принципу контролю «від поля до столу».

 

Це глобальні зміни й до них треба готуватися. Держпродспоживслужба зі свого боку також долучається до цього — проводить навчання інспекторів, семінари для суб’єктів господарювання, роз’яснювальну роботу.

 

На базі Києва та Київської області впроваджуємо пілотний проект, який передбачає проведення процедури відеофіксації під час проведення заходів державного контролю та нагляду, що належать до повноважень Держпродспоживслужби.

 

Такі кроки здійснюються в рамках реалізації державної антикорупційної політики в Україні. Є сподівання, що вже до кінця поточного року цей проект вдасться поширити на всю країну.

 

Ведучи роботу над розширенням ринків збуту для української продукції, працюємо з країнами — членами ЄС, а також із КНР, Йорданією, Єгиптом, Сербією, Японією, Канадою, Сінгапуром, Кореєю, США, В’єтнамом, Малайзією, Індонезією, Індією тощо.

 

Загалом на часі — нова якість роботи. І важливе значення у цьому процесі має активна взаємодія з усіма учасниками ринку.