Точка зору

Ми заробляємо на редисці з березня по листопад

Анджей Літвінчук
власник ТМ «Польська редиска»

У Польщі мене називають королем редиски, адже ми з дружиною Едитою маємо господарство площею 250 га, основна культура в якому –– редиска. Виробництво редиски в нас позасезонне, воно не припиняється з ранньої весни до пізньої осені. Наше господарство стало найбільшим виробником редиски в Польщі та одним із найбільших –– у Європі. Хоча сам я з’їдаю, можливо, з десяток редисок на рік.

Досягти успіху нам допоміг орієнтир на великі обсяги. Ми поставили собі за мету здійснювати регулярні поставки товару в мережі. Для цього довелося механізувати частину операцій та попрацювати над технологіями. Щодо технологій, то в цьому питанні ми маємо неабиякий досвід, адже зробити акцент на редисці вирішив іще мій дід у 1970-х роках.

Коли я сімнадцять років тому долучився до родинної справи, ми щодня збирали по 30 тисяч пучків редиски, потім виробництво розширили до 60 тисяч пучків. Редиску збирали в ящики і промивали водою зі шланга, під тиском.

Одинадцять років тому ми імпортували з Німеччини машину для миття овочів. Тепер редиска прямо з автомобіля потрапляє в наповнену водою камеру мийної машини (басейн), де очищується від решток ґрунту, потім потрапляє на транспортер, отримує потужний душ і спрямовується до працівників, які вкладають помиті коренеплоди в ящики.

Механізація принесла результати: майже одразу продуктивність роботи господарства сягнула 100 тисяч пучків на день. Згодом ми вдосконалили процеси, тож тепер наше господарство виробляє на день 200 тисяч пучків редиски.

Деякі елементи технологічного процесу в нас лишаються незмінними протягом багатьох років. Наприклад, ми збираємо редиску вручну, а потім розкладаємо її вручну в пучки, у середньому по 13 рослин. У світі існують комбайни для збирання редиски, але вони працюють лише в тепличних умовах. У полі, на розмоклому ґрунті, таким комбайнам робити нічого.

Отримувати гарні коренеплоди навіть улітку, коли спека й високі температури, нам допомагає полив дощуванням. Маємо для цього поливні машини фронтального типу, деякі поля зрошуємо барабанними дощувальними машинами.

Рослини, фасовані в пучки, миємо і продаємо разом із листям, оскільки так вони краще зберігаються. Частину врожаю очищаємо від листя, коренеплоди миємо й фасуємо в поліетиленову упаковку: для цього теж придбали спеціальну пакувальну машину.

Залежно від погоди цикл вирощування триває від 28 до понад 40 днів. Крім редиски, у сівозміні також маємо цибулю на перо, кріп та петрушку.

Овочі надходять на прилавки магазинів максимум через 24 години після збирання з поля. Вони мають потрапити на стіл до покупця не пізніше наступного дня, інакше втратять багато своїх властивостей.

Більшість овочів постачаємо на продаж у супермаркети по всій Польщі, частину реалізуємо через овочеві біржі. Щоб працювати з серйозними покупцями, у 2011 році ми отримали сертифікат GLOBALG.A.P.

Наш досвід –– показовий для тих, хто вважає редиску несерйозною культурою. Орієнтація на результат і великі обсяги виробництва роблять нас серйозним постачальником, з яким готові співпрацювати великі мережі.