Ми самі створюємо коровам проблеми зі здоров'ям
На мою думку, найбільша проблема великотоварних ферм сьогодні – те, що вони поставили корів, як бройлерів у брудерах, позакривали їх на майданчиках. А там є поживне середовище для розвитку мікрофлори. Тобто ми самі провокуємо проблеми зі здоров’ям у корів. І про це вже сьогодні треба говорити.
Натомість на невеликих фермах є простір, корови ходять на пашу, вони пасуться, коли є можливість, або перебувають у великих загонах. Тобто немає великої скупченості тварин та різкої ротації поголів’я.
У мене на фермі за рік уже народилося понад 10 телят, і я намагаюся розгледіти ринотрахеїт, ознаки рота-, коронавірусу. Але їх не те що нема, а й, певно, і не буде. У приватному секторі цих хвороб практично немає.
Коли корови на вільному випасі, коли вони мають достатній моціон, то проблем з їхнім здоров’ям значно менше. Безумовно, тварини утримуються в чистоті. Я експериментую і з молоком, а також замінником молока, різними формами утримання…
Я переконаний, що чим більшу проблему ми створюватимемо для себе, а потім героїчно її вирішуватимемо за допомогою ветпрепаратів, вакцин, тим більше заганятимемо себе в глухий кут – до того, що доведеться піднімати ціну на молоко. А вона, як порівняти з ціною в Європі, вже на 2 грн вища.
Отже, нам треба шукати шляхи, як максимально здешевити молоко. А це якраз давати можливість корові забезпечувати саму себе, підтримувати імунітет, щоб вона швидше сама відновилася. Це – трошки інша філософія. І в системі годівлі також радикально інші підходи.