Точка зору

Між Україною й Бразилією

Лаерсіо Бортоліні
керівник Аграрного підрозділу «Байєр»

До того, як очолити Аграрний підрозділ «Байєр» в Україні, я працював у цьому ж сегменті в Бразилії. Обидві країни – ключові виробники сільськогосподарської продукції в світі. І вони доволі схожі за рівнем розвитку сільського господарства. По-перше, цей бізнес так само дуже важливий для Бразилії, як і для України, і займає велику частку економіки. Тому й виклики в агросекторі в нас подібні – інфляція, коливання курсу валют тощо. До того ж ми маємо подібний набір основних культур та обсяги виробництва, а також схожу структуру агробізнесу.

У Бразилії так само є агрохолдинги і малі та середні фермери. Втім, тут Україна має певні переваги. Оскільки вона набагато менша за площею, ринок тут дуже концентрований. І якщо в Бразилії кількість фермерів перевищує 10 тисяч, то в Україні їх близько 5 тисяч, і вони займають до 70% ринку. Тож налагодити прямий діалог, побудувати партнерські відносини напряму тут набагато простіше. Також хочу відзначити високий рівень професіоналізму українських фермерів.

Сільське господарство подібне в усіх країнах світу: тут є однакова ціль у всіх і певний набір способів і засобів її досягнення. Останнє якраз відрізняє Україну і Бразилію. У Бразилії технологію no-till почали застосовувати близько 30 років тому і нині під no-till в країні 90% площ сільгоспугідь. Ця технологія дає чимало переваг: застосування меншої кількості техніки, а отже – ресурсів. І головне – це збільшення кількості органічних часток у ґрунті, поліпшення його структури і стану в цілому.

В Україні також є практика застосування no-till, втім, ще не надто поширена. Тож, думаю, саме в цій сфері є над чим працювати.

Також один із наших найважливіших проєктів в Україні – програма з декарбонізації сільського господарства в рамках глобальної Вуглецевої ініціативи. На сьогодні в ній уже беруть участь три українських агропідприємства і ми плануємо розширювати цей перелік.

До речі, в Бразилії ми також запустили проєкт із декарбонізації. Поки що у нас немає конкретних відповідей, як зробити всі господарства вуглецево нейтральними, але ми шукаємо ці відповіді. У Бразилії ми працюємо з близько 400 фермерами. Вже обговорювали з ними питання інвестицій у наукові дослідження щодо зменшення карбонового сліду, і прийняття цього проєкту серед агровиробників дуже високе. Маю надію, що в Україні цей проєкт також буде успішним.