Точка зору

Малинова плантація окупилася на третій рік

Михайло Золотарьов
директор СК «Вітязь», Харківська обл.

Наше господарство розміщене у с. Коробочкине Чугуївського району Харківської області. Вирощуванням малини займаємося вже вісім років. Малина для нас –– непрофільна культура, займає лише 0,5 га, а в цілому маємо 670 га під зерновими й технічними, ще 24 га займає овочева група. Висадили малину для розширення асортименту, коли активно співпрацювали по овочах із торговими мережами.

Усі затрати на закладання плантації малинника разом із посадковим матеріалом 8 років тому становили близько 300 тисяч гривень на гектар. На повну окупність ми вийшли на третій рік.

У цьому році ціна, за якою здійснювалася реалізація продукції, становила 55–60 грн/кг, за умов оптового збуту –– 40 грн. Якщо врахувати, що збирання 1 кг ягід коштує 20 грн, плюс вартість тари, доставки товару, витрати на електроенергію, добрива, роботи по догляду, то рентабельність виходить зовсім невисока. Щорічні затрати на вирощування малини в середньому можна оцінити на рівні 100 тис. грн/га.

Щоб підвищити рентабельність, варто мати власну торгову точку, але це потягне за собою потребу в додаткових робочих кадрах та інші поточні витрати.

Основною проблемою є недостатня кількість робочого персоналу. Молодь працювати не хоче. Усі робітники пенсійного або передпенсійного віку. Робітників стає все менше, заробітна плата підвищується. На постійній основі в нас працюють 5 жінок, які вже достатньо досвідчені, крім того, у період масового збирання ягід залучаємо й інших працівників.

Оплата праці коливається залежно від виробітку. Як перейшли на таку систему оплати, продуктивність підвищилась. У середньому за один робочий день можна заробити від 280 до 350 грн.

Для нашого господарства малина –– непрофільна культура, тому ми отримуємо не таку врожайність, як наші польські колеги на тих самих сортах. У нас їх, до речі, два: Полка та Полана. Цього року зібрали 3,3 т з площі 0,5 га. Враховуючи погодно-кліматичні умови та агротехнологічні відмінності, на території Польщі ці сорти формують урожай ягід на рівні 12–15 т/га. Позначається на врожайності й розмір сільгоспугідь. Якщо в Польщі площі малинників становлять кілька гектарів, то в нашому господарстві за широкого асортименту культур і більшої площі належна увага приділяється не всім ділянкам.