Точка зору

Керувати плантацією зі смартфона

Олексій Петренко
керівник і співзасновник команди UABERRY

Високотехнологічні ІТ-розробки дедалі глибше проникають в сільгоспвиробництво й стають незамінними для тих, хто прагне встигати за динамікою ринку та крокувати в ногу з часом. У контексті нинішніх економічних реалій попит на такі інноваційні продукти балансує з потребою оптимізувати витрати. Відтак прогресивні компанії, що переймаються підвищенням своєї ефективності, покладають неабиякі сподівання на вітчизняні стартапи, що максимально адаптовані до потреб внутрішнього ринку.

 

Серед тих українських розробок, що вже довели свою ринкову конкурентність, — автоматизовані міні-ферми для інтенсивного вирощування полуниці. Спеціальні конструкції, розроблені засновником компанії «Українська полуниця» Володимиром Петренком, дають змогу оптимізувати площу під плантацією та суттєво підвищити її ефективність до 60 кг ягід на 6 м2. До слова, вирощувати полуниці таким чином в тепличних умовах можна цілий рік.

 

Устаткування передбачає закладання кущів у вертикальній культурі (заввишки 1 м над землею). В таких системах використовується крапельний полив з автоматичною системою зрошення та внесення добрив. Аби контролювати якість фертигації, а також заощаджувати воду й час, команда UABERRY (ЮАБЕРРІ) в партнерстві з «Українською полуницею» розробила спеціальний вузол фертигації. Цей апарат дозволяє дозувати добрива в потрібних пропорціях й у встановлений час разом із водою подавати рослинам щось на кшталт робота, який «підгодовує» полуниці. Також ця система аналізує стан плантації та довкілля, а тоді автоматично вносить зміни в раціон і графік підживлення.

 

Цей вузол може використовуватися для вирощування не лише ягід, а й інших культур. Завдяки продуманій технології вдалося спростити систему й зменшити її вартість в декілька разів проти імпортних аналогів. Є у цього апарата й додаткові опції — віддалене керування, а також система створення в теплиці оптимальної атмосфери, що вкрай потрібно для промислового вирощування. Втім, є й простіший варіант устаткування — для домашнього користування. Загалом «розумна міні-ферма» UABERRY майже повністю автономна. Дані з установлених там спеціальних датчиків надходять на сервер, а керувати процесами можна дистанційно — навіть зі смартфона. Власноруч доведеться хіба що встановити горщики з розсадою та під’єднати своє господарство до джерела води й світла. Ферма енергоощадна і дружня до користувача. Вона «сповіщає», коли настав час поливати рослини, а також сигналізує про проблеми. Ферму можна запрограмувати, або вона сама вибере оптимальні умови для вирощування. Можна ділитися фото й відео врожаю з друзями через соцмережі. Що ж до потужності такої плантації, то її можна розрахувати й закласти за власними потребами, підібравши оптимальні умови для хорошого врожаю.

 

Нині ринок пропонує агросектору велику кількість керованих за допомогою мікро комп’ютерів «розумних» систем. На часі їх об’єднання в мережі. Так Iнтернет речей (Ios) поступо во переходить із «розумного дому» на «розумні ферми». Це дасть змогу зменшити ризики сільгоспвиробництва, що виникають внаслідок неконтрольованого впливу довкілля чи помилок персоналу. Завдяки великим обсягам даних, що здатні проаналізувати потужні сервери, тепер реально планувати врожайність і розрахувати відсоток втрат. Сучасні технології дозволяють автоматизувати систему навіть до рівня, коли оператор не потрібен, і комп’ютер «приймає рішення» сам, орієнтуючись на задані в програмі параметри та керуючись сучасними сенсорами. Тож ІТ-рішення для агровиробництва — вже навіть не його майбутнє, а сьогодення.