Точка зору

Кероване запилення додасть лохині урожаю та закладе більшу за розміром ягоду

Діна Лісогурська
доцент Поліського національного університету (м. Житомир)

Не дарма лохину називають «чорною ікрою» ягідництва. Навіть за широкої пропозиції й активного попиту ціна на неї тримається на високому рівні. Високим залишається й рівень інвестицій у цей бізнес. Тож цілком зрозумілим є бажання виробника якомога скоріше повернути десятки тисяч доларів, вкладених у плантацію, та примножити прибутки. Але зробити це можливо лише за умови високої врожайності. 

У країнах–виробниках лохини один гектар приносить до 15 тонн ягід. В Україні, за даними Держстату, протягом останніх трьох років середній показник урожайності лише наблизився до 3 т/га. Звісно, одна з причин полягає в тому, що насадження лохини в нашій державі доволі молоді. Та навіть на дорослих плантаціях серед вітчизняних виробників подібні до закордонних результати отримують одиниці. Як правило, це ті, хто розуміє, що однією з головних складових урожаю є запилення.  

Лохина є ентомофільною рослиною, тобто такою, яка запилюється комахами. Самозапильними є лише деякі сорти. Надія на вітер примарна –– підвісна форма квіточки у вигляді дзвіночка перешкоджає вітрозапиленню. До того ж вченими встановлено, що запилена комахою квітка утворює вдвічі більшу ягоду, ніж самозапильна. 

Водночас випадкові відвідини квіток окремими особинами сформувати щедрого врожаю не в змозі. Запилення має бути керованим людиною. За даними досліджень, оприлюднених цього року аргентинськими вченими, частота відвідувань квіток комахами-запилювачами в умовах вільного запилювання становила лише 0,03 особини на квітку за 5 хвилин. Ученими також проаналізовано, які з комах більше навідувався до лохини. Зафіксовано, що у 89% випадків це були бджоли медоносні, 5,5% –– справжні оси, 3,6% –– повисюхові мухи, 1,8% –– строкатка. Тож зроблений висновок, що найбільший ефект приносить бджола медоносна. 

Ефективними запилювачами є й джмелі. Вони мають дві переваги над бджолою медоносною: активні за прохолодних погодних умов і вироблять ультразвукові хвилі, під впливом яких струшується пилок з квітки і збільшується ефективність запилення. Ідеальною ж комбінацією є сумісне використання бджіл та джмелів. 

Частіше на лохинових полях застосовують бджолині пасіки. Розраховувавши кількість бджолосімей на одиницю площі (на 1 га –– 7 сімей) й розробивши схему розміщення бджолиних точків (відстань між точками –– 250 м), практичні керівники господарств залучають до співпраці пасічників. 

За деякими даними, невдовзі площі під лохиною можуть збільшитися з майже 3000 га наявних до 8000 га. Проте економічне зростання в сучасному сільському господарстві не повинно бути екстенсивним. Кероване запилення дозволяє піти іншим шляхом: із меншої площі отримувати більшій урожай.