Точка зору

Інновації для прогресивного бізнесу

Валентина Болоховська, співзасновник «БТУ-Центр»
лауреат Державної премії України в галузі науки й техніки, співзасновник «БТУ-Центр»

 

На мою думку, нині бізнес набагато більше готовий інвестувати в науку, ніж 10 років тому. Звісно, є випадки, коли люди вкладають гроші в те, про що їм дуже добре розповідають, й обіцяного результату не отримують. Не дивно, що всі інші, навіть реально перспективні, розробки вони надалі сприйматимуть із недовірою. Як на мене, для успішного партнерства науки й бізнесу потрібні розрахунок, здоровий прагматизм і — неодмінно! — порядність. Науковець повинен пропонувати ринку те, чого він потребує. До того ж самої лише ідеї недостатньо — треба, щоб вона давала економічний ефект і була на відповідному технологічному рівні. Що ж до потенційного споживача наукових розробок, то, замислюючись над перспективами свого бізнесу принаймні через 15–20 років, власник однозначно прийде до усвідомлення того, що йому потрібні інновації. Наша компанія, до слова, вибудовує свою діяльність саме на таких пріоритетах.

 

Як науковець я маю багато напрацювань щодо мікробних біополімерів. На цю тему я захищала дисертацію. Згодом вивчала їх різнобічні властивості для нафтової й харчової галузей, для поліпшення екології, для текстильної промисловості — 2001 року за цей цикл наукових робіт ми були удостоєні Державної премії. До слова, саме цей науковий досвід став чудовим підґрунтям для набуття бізнесового досвіду. Заснувавши разом із родиною й однодумцями підприємство, ми розробляли та пропонували ринку дослідні партії різних ферментних і мікробних препаратів, а якось навіть виготовили партію мийних засобів із нашими мікробними полімерами. Усі ці розробки на свій час були дуже інноваційними. Із 2006-го пріоритетом компанії є подолання проблем землеробства. Ми були одними з перших, хто запропонував ринку інноваційні комплексні рішення для оздоровлення ґрунту. Наші біодеструктори пригнічують патогени, розкладають пожнивні рештки, а органіку перетворюють на цінне добриво. Ти не отримаєш такого результату, маючи просто якийсь «аматорський препарат» — потрібна технологія. І це справжній прорив, коли така технологія працює на великих масивах.

 

Коли ти маєш асортимент і завантажені потужності, є можливість формувати конкурентну ціну. Ми теж маємо таку конкурентну перевагу, бо створили широку лінійку біопрепаратів — від мікробіологічних добрив для ґрунту й для рослин до біофунгіцидів і біоінсектицидів, біоприлипачів і біоінокулянтів, а біопрепарати для захисту й живлення розробили під кожну окрему культуру. Загалом державну сертифікацію пройшли вже понад 25 продуктів.

 

Власне, без науки в такій діяльності — ніяк. Активно співпрацюючи з інститутами, поліпшуючи формулу наших препаратів для обробки насіння, і нині маємо величезний арсенал біологічних фунгіцидів, які на насінні працюють набагато краще, ніж ціла низка протруйників (це вже неодноразово доведено). Звісно, якщо насіння заражене більш ніж на 50%, без «хімії» не обійтися, але якщо її поєднати з «біологією», у господаря є неабиякі шанси зібрати гідний урожай. Що ж до органічного землеробства, де застосовують тільки біологічні препарати, то це сьогодні реальний тренд. Дуже добре пам’ятаю, що 7–8 років тому сертифікованих під органіку земель в Україні було 300 тис. гектарів, а цьогоріч уже називали цифри від 420 до 450 га. Оскільки зростає попит на таку продукцію, вищою стає потреба ринку й у наших препаратах. В атестованій лабораторії нашої компанії фахівці ретельно відбирають саме ті штами мікроорганізмів, що відповідають конкретному препарату. Ми постійно ведемо тестування, аби вони були потрібної концентрації й із потрібними властивостями — від патогенів, грибів і навіть від вірусних хвороб. Правильно підібрані, вони працюють безумовно. До речі, прогресивний бізнес дедалі активніше інвестує в інновації. Власне, а чому б і ні? Ці технології — запорука агровиробництва, що передусім орієнтуватиметься на потреби людини й екосистеми, у яких вона живе.