Точка зору

Індекс, який робить погоду

Роман Хрипко
керівник напряму захисту від агрономічних ризиків, Східна Європа, компанія Syngenta

Програма індексного страхування «МетеоЗахист» від Syngenta демонструє приріст п’ятий сезон поспіль. Цього року площа страхового покриття зросла на 50%, порівняно з 2019-м, а загальна сума виплат – на 30%, до 58 млн грн. Компенсацію отримав фактично кожен третій учасник програми – клієнт Syngenta.

Особливість індексного страхування у його незалежності від людського чинника. Ми не інспектуємо поля, не рахуємо втрати врожаю – система зважає лише на погодні індекси, тобто ступінь негативного впливу високих температур, посухи, надміру опадів у різні фази розвитку рослин (під час вегетації, цвітіння, у період збирання). Погодні індекси розробили окремо для кожної культури – кукурудзи, соняшнику, озимої пшениці, ярого ячменю, сої, ріпаку.

Наприклад, для пшениці критичною температурою є 32°C. Якщо протягом кількох днів стовпчики термометрів показують +32°C і вище, фермер може розраховувати на фінансову компенсацію. Є також гранична тривалість критичних температур. На півдні та сході це 4-7 днів, на решті територій – 2-3. Періоди, які покриває програма «МетеоЗахист», становлять 30-32 дні. Тобто, якщо граничний рівень становить три дні, а спека в даному регіоні трималася протягом п’яти, то система нарахує аграрієві відсоток компенсації за кожен день, що перевищує граничну кількість. Зокрема, цього сезону найбільші виплати за індексним страхуванням посівів пшениці отримали аграрії Полтавщини, Дніпропетровщини та Харківщини.

Для кукурудзи рівень критичних температур становить +34°C. Як показує моніторинг Syngenta, цьогоріч страхові виплати за програмою були переважно на сході та в центрі. Втім, не всі вони зумовлені високими температурами, адже на заході України деякі області мали надлишковий рівень опадів. Зокрема, така аномалія цьогоріч була у традиційно посушливому регіоні – Запорізькій області. Й усі виплати тут стосувалися переважно надміру опадів.  

Соняшник цвіте дещо пізніше, ніж кукурудза, тож рівень температур для цієї культури був не надто екстремальним. Головна проблема на соняшникових полях – дефіцит вологи, особливо в центрі (Вінницька, Кіровоградська, частина Полтавської області). Виплати за дефіцит або надлишок опадів здійснюється згідно з показниками нижнього та верхнього граничного їх рівня. Для індексу вологи ми використовуємо лінійний механізм нарахування виплат. Якщо нижній рівень опадів становить 20 мм за місяць, а їх випало 10 мм, фермер отримує компенсацію за недоотримання 50% опадів. Щодо надлишкової вологи, за таким же принципом ми рахуємо, наскільки більше за граничний рівень випало опадів.

Соняшник – найпопулярніша культура за обсягами застрахованих площ, які цього року досягли 400 тис. га. На другому місці озима пшениця – близько 300 тис. га, на третьому – кукурудза 140 тис. га. Найменше займають соя та ріпак.

Географія індексного страхування розподілилася таким чином, що через часті засухи найбільш активний регіон традиційно східний. На нього припадає половина застрахованих площ (Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька області). Це також пояснюється тим, що ми починали нашу програму з акцентом саме на цей чинник.

Наразі для аналізу погодних даних програма «МетеоЗахист» використовує супутникові джерела інформації, тоді як у перший сезон роботи це були погодні дані з державних наземних станцій, яких на території України менше 200. Натомість за три сезони роботи зі супутниковими даними ми вже маємо 10 тис. погодних секторів, які покривають всю територію України, тож дані стали максимально точними.

Нині «МетеоЗахист» інтегрується з відкритим реєстром підприємств, а це означає, що для реєстрації в програмі клієнту достатньо ввести відповідний код. Система інтегрується і з Cropio, з якої клієнт може перетягнути дані про свої поля для програми страхування. У нинішньому сезоні ми інтегрувалися з сервісом електронного підписання документів, аби спростити й прискорити процес розрахунку і здійснення виплат – 90% всіх документів цього року було підписано в електронному вигляді. Успішний поступ програми «МетеоЗахист» активно сприяє формуванню культури агрострахування в Україні.