Точка зору

Індекс поганої погоди

Єгор Скляров
співзасновник ТОВ «Сейм-Агро» (Сумська обл.)

Наше підприємство вже накопичило певний досвід в агрострахуванні. Раніше ми користувалися цим інструментом виключно як частиною угоди за форвардними контрактами, а цьогоріч взяли участь у програмі індексного страхування Syngenta «Метеозахист». Усе, що вимагалося для цього, –  заповнити анкету, вказавши конкретні поля, де посіяні соняшник і кукурудза, позначивши контури цих полів та дані стосовно придбаної продукції Syngenta (за яку й було надано можливість страхової компенсації). 

Велика перевага індексного страхування в тому, що воно не потребує фактичної оцінки збитків, виїзду експерта на поля тощо. Є лише умовний бенчмарк температур та опадів, і якщо він перевищується (наприклад, температура повітря +35 градусів протягом 5 днів поспіль), це вже автоматично активує страхові виплати. Що більший ступінь негативного впливу погоди на врожай, то більший відсоток компенсації від суми закупівлі в компанії ми отримуємо.

Регіон, де господарює «Сейм-Агро», не потерпав цього року від екстремальних температур. Щоправда, протягом літа практично не було дощів, і ця проблема далася взнаки в період наливання зерна. А вже в серпні – і це справді було несподіванкою – отримали повідомлення від страхової компанії про нараховані підприємству 107 тис. грн. страхової виплати.

Дуже складно оцінити збитки, яких зазнав бізнес унаслідок впливу погоди. Ми отримали дещо менший урожай, ніж торік, але втрати по соняшнику й кукурудзі незначні. Суттєвіші втрати по пшениці. Проте ця культура у нас не підпадає під програму «Метеозахист», і я не маю наміру встановлювати агрономові жорсткі рамки щодо купівлі насіння чи фунгіцидів лише конкретного бренду. Використовуємо насіння, ЗЗР, добрива виключно виходячи зі свого досвіду та умов господарювання. А те, що деякі культури у нас підпадають під програму індексного страхування, сприймаємо як бонус, враховуючи, що вартість насіння становить чималу частку в собівартості продукції.

Щодо механізму дії індексного страхування: тут враховуються дані метеостанцій та супутникові дані. Оскільки незалежних метеостанцій в Україні недостатньо,зокрема,  у нашому регіоні немає такої, яка була б достатньо наближена до нашого поля, аби мати достовірні дані, тому у нас в пріоритеті супутникові дані. І, як показав досвід «Сейм-Агро», розроблений для програми «Метеозахист» алгоритм рахує їх цілком правильно. Але опція вибору для себе найближчої метеостанції у програмі також передбачена.

Як агровиробник можу сказати, що індексне страхування – дієвий інструмент керування погодними ризиками. За ним майбутнє.