Точка зору

Фунгіцид для соняшнику: зробити правильний вибір

Олександр Соловйов
менеджер з технічної підтримки, напрям «Фунгіциди на технічних культурах», компанія Syngenta

Прогнози — річ невдячна, але ми маємо їх робити, як і висновки з попередніх виробничих сезонів з їхніми проблемами й успіхами. Аналізуючи фітосанітарний стан посівів соняшнику за попередні роки, однозначно цього року можна очікувати на розвиток септоріозу соняшнику в першій половині вегетації за сприятливих умов, що посилить необхідність першої фунгіцидної обробки у фазу 8–10 листочків, а також наявність самого препарату для боротьби з цією хворобою. Також суттєвої шкоди посівам соняшнику 2020 року завдало значне поширення іржі в  другій половині вегетації.

Оскільки в господарствах не завжди готові до пізнього поширення хвороб і далеко не всі мають висококліренсну техніку, втрати, що завдала ця хвороба, були досить значущими.

Обробка у фазу «зірочка» в нинішніх реаліях не завжди забезпечує потрібний ефект. Тому для боротьби з  хворобами, що проявляються під час і після цвітіння, обробку фунгіцидами соняшнику потрібно робити якнайпізніше. До розвитку білої гнилі наразі потрібно бути готовим у будь-який час за умови настання сприятливих умов для розвитку цієї хвороби.

Нині правильний вибір фунгіциду для соняшнику має дедалі більшу вагу — через сучасні виклики зі збільшенням тиску хвороб і проблем зі сівозміною. Тому слід застосовувати перевірені препарати з реальним широким спектром ефективності. На сьогодні до таких препаратів сміливо можливо віднести Амістар® Голд, який 2020 року проявив себе якнайкраще проти основних хвороб соняшнику й зарекомендував себе як стандарт ефективності проти септоріозу, альтернаріозу, іржі й фомозу — основних проблемних хвороб минулого року.