Точка зору

Формування амбрелла та пергола подовжують достигання винограду

Іван Шевченко
доктор с.г. наук, професор, Миколаївський ДАУ

При культивуванні на високих штамбах винограду для споживання у свіжому вигляді виникають особливо великі ризики.

Всупереч твердженням деяких «народних фахівців з виноградарства» («Садівництво по-українськи», 2021, №3,4), культивування насаджень винограду столової групи з формуванням кущів по типу амбрелла, пергола суттєво збільшить строки та нерівномірність достигання врожаю ягід, а отже зумовить необхідність застосування кількаразового збору винограду, суттєво збільшує ризики важких морозних пошкоджень в період зимівлі рослин.

Про факти зростання негативного впливу несприятливих умов середовища свідчать зимові пошкодження винограду які мали місце протягом останніх 10-15 років, внаслідок короткочасних знижень температури до -19-23°С з щорічним, сукупним терміном дії протягом до 17-24 годин та наступним, швидким підвищенням температури вище нуля.

В умовах глобальної зміни параметрів клімату ризики глибоких пошкоджень багаторічних формувань однорічного приросту пагонів суттєво збільшуються.

Короткі терміни між черговими пошкодженнями, їхня глибина, необхідність періодичного відновлення формування кущів суттєво збільшують витрати на догляд за рослинами, зменшують економічну ефективність виноградарства, його перспективи як галузі.

Крім цього, створення, догляд та відновлення багаторічних елементів кордонного формування, а в разі морозних або механічних пошкоджень, прийоми з відновлення конструкції крони повинні виконувати висококваліфіковані робітники на протязі кількох років, що зумовлює величезні збитки.

Тому для насаджень винограду технічних сортів і особливо для культивування сортів столової групи найбільшу перспективу мають формування, що не передбачають великих витрат часу на створення або відновлення після пошкоджень, не потребують значної професійної підготовки робітників, відкривають можливість регулювати навантаження рослин залежно від умов вегетації, використовувати необхідні прийоми захисту кущів, застосовувати енерго- та ресурсозберігаючі технології догляду за рослинами та грунтом.