Точка зору

Євро міцнішає. А біржові ціни?

 

Ще півроку тому євро вважалося найбільшим невдахою у світі торгівлі валютами. Однак пройшло лише кілька місяців і несподівано «бридке каченя» перетворилося на красеня-лебедя. Від початку 2017-го валюта об’єднаної Європи вже додала 11% у парі з американським доларом і табір її прихильників швидко зростає. Щоб з’ясувати, чи має євро потенціал для подальшого зміцнення, проаналізуємо чинники, що впливали на формування обмінного курсу ще донедавна.

 

Суттєво псувала реноме єдиній валюті політична невизначеність щодо майбутнього валютного блоку. Зростання впливу ультраправих і лівих партій і збільшення ймовірності їх приходу до влади після низки виборів, що мали відбутися у 2017 році, примушувало інвесторів хвилюватися за майбутнє другої валюти світу. Проте правляча проєвропейська партія в Нідерландах утримала більшість, на фініш президентських перегонів у Франції першим прийшов прихильник сильної Європи, вибори в Німеччині проходять за домінування проєвропейських політичних сил. Саме зникнення політичних ризиків дало старт відновленню вартості євро.

 

Зміцнення євро багатьох застало зненацька, бо протягом останніх років увага більшості інвесторів була заколисана розповідями про борговий зашморг, у якому опинилися відразу кілька країн півдня Єврозони. Проте поза увагою загалу інвесторів залишився факт, що завдяки згуртованим заходам МВФ і Європейського центрального банку гостра фаза боргової кризи — позаду. Наприклад, співвідношення державного боргу до ВВП Греції лишається, хоча й усе ще доволі високим, але незмінним протягом останніх чотирьох років у межах 177–179%. Те саме співвідношення для Іспанії досягло максимуму 100,4% у 2014 році та з того часу почало знижуватись, досягши торік 99,4%. В Італії ситуація гірша, проте, однаково коефіцієнт державного боргу до ВВП погіршився за останні роки лише на 0,8% і становив 132,6%.

 

Ситуація з боргом здається керованою передусім завдяки зусиллям урядів у напрямі скорочення дефіциту бюджету й зростанню ВВП. Саме пришвидшення економічного зростання є справді головним чинником зростання єдиної валюти. Тривалий час занепокоєний кволим економічним зростанням і дефляційним середовищем Європейський центральний банк проводив ультрам’яку монетарну політику. Купуючи цінні папери, ЄЦБ створював щомісяця 80 млрд євро. Додаткова щомісячна чимала емісія євро знижувала вартість грошей і завдяки низьким відсотковим ставкам спонукала брати позики й рефінансувати минулі борги. Поволі ситуація у країнах Єврозони покращувалася, що дозволило регулятору зменшити обсяги викупу цінних паперів у березні цього року до 60 млрд євро.

 

Наразі економічна ситуація у Єврозоні виглядає цілком привабливо. Показник ВВП зростає вже три квартали поспіль і становить 1,9% у річному вимірі. Інфляція лишається на помірному рівні — 1,3%. Зростання темпів кредитування та надзвичайно добрі показники настроїв менеджерів із закупівель створюють сприятливе підґрунтя для подальшого пришвидшення темпів економічного зростання. Саме через покращення економічних показників країн Єврозони інвестори очікують на нове зниження обсягів викупу цінних паперів Європейським центробанком уже восени поточного року. Механізм впливу цієї події на обмінний курс простий. Скорочення обсягів викупу цінних паперів призводить до зменшення пропозиції грошей і піднімає їх вартість. Зростання відсоткових ставок і рівня дохідності облігацій робить їх привабливішими для інвесторів і привертає більший потік інвестицій у деноміновані євроактиви. Як наслідок — попит на євро зростає й валюта об’єднаної Європи зміцнюється.

 

Зазираючи в майбутнє, можна зробити припущення, що євро входить у довготривалий тренд на зміцнення, що триватиме до початку наступної світової економічної кризи. Наразі жоден індикатор ні у США, ні у Єврозоні не вказує на можливий початок погіршення економічних умов. Китай, довкола економічної долі якого останнім часом поширюється багато чуток, навряд чи зазнає значних труднощів, допоки на його двох головних ринках збуту панує економічне піднесення. Тому ми можемо очікувати, що євро буде сильним протягом наступних двох років.

 

Міцний євро матиме негативні наслідки для європейських сільгоспвиробників, підвищуючи конкурентоспроможність імпортерів. Крім того, укріплення євро матиме негативні наслідки для вартості сільськогосподарських активів, що торгуються на MATIF у короткостроковій перспективі.