Точка зору

Диверсифікуємо ризики різноманіттям культур

Дмитро Лощаков
керівник агропідприємства «Талісман-Агро» (Сумська область)

Після звільнення Сумської області, ми, на щастя, не мали проблем із замінуванням полів. Основні труднощі наразі пов’язані зі збутом продукції, що лежить на складах. Відповідно, є питання у фінансовій складовій підприємства, бо прибуток від реалізації товару призначався для закупівлі ЗЗР, пального, добрив. Хоча 90% зерна ми продали, втім, ці 10% були чітко розраховані на придбання потрібних засобів.

Тому зараз стараємося економити. Найбільш глобальні зміни стосуються оптимізації живлення та захисту культур. Наскільки це можливо, скоротили обсяги внесення препаратів на кожній культурі, хоча наша технологія передбачала норму вище середнього. Фунгіцид прибрали взагалі. Максимально, але в розумних межах, зменшили кількість добрив. 

Що стосується решти операцій, то працюємо у звичайному режимі. Власне, й оптимізувати нам більше нічого, бо всі процеси налагодили ще до війни. Зокрема, удосконалили логістику, забезпечивши мінімум переїздів полями. Також нас врятувало те, що всі поля підготували до весняно-польових робіт ще з осені, зараз тільки заїжджаємо й сіємо. У нашому технопарку маємо сівалки Horsch, Pöttinger і Lemken. Машини Horsch та Pöttinger мають поки мінімальне напрацювання, а от посівним комплексом Compact Solitair від Lemken користуємось з 2011 року. За час користування агрегатом можу відзначити чудовий сервіс виробника, фахівці завжди без проблем надавали потрібну нам допомогу. Також приємно спостерігати за тим, як щороку Lemken удосконалює свої сівалки, відповідно до побажань аграріїв.

Звісно, скоригували структуру посівних площ. Повністю прибрали кукурудзу, що займала 10% наших угідь (4 тис. га). Натомість збільшили посівну площу під вівсом і гречкою. З ярини, як і раніше, сіємо також соняшник, пшеницю, люпин, горох і просо. З озимих маємо жито, пшеницю та ріпак. Сьогодні неможливо прогнозувати подальшу ситуацію на ринку. Та я думаю, що в будь-якому випадку, серед різноманіття наших культур хоча б якась матиме попит і гарну ціну.

Погодні умови цього року були не дуже сприятливими. Хоча вологи багато, та це не дуже добре. Приблизно на місяць запізнилися зі строками сівби ярої пшениці. На посівах озимої пшениці два місяці стояв суцільний лід, рослин навіть не було видно. Через це близько 20-30% поля випало. Вегетація була рання й наразі озимі в нормальному стані. Для підживлення двічі внесли селітру та регулятор росту.

Для виконання подальших операцій на ринку є всі необхідні засоби, хоча виникають труднощі з постачанням – дещо треба забирати самостійно, та ця проблема є мізерною на тлі інших. Основним чином виробництво ускладнює брак фінансів, особливо враховуючи подорожчання засобів. Добрива торік купували по 7 грн/кг, а сьогодні їх вартість сягає 30 грн/кг, дизельне пальне раніше могли придбати за 12-15 грн/л, зараз – 45-55 грн/л. Також не можемо внести постачальникам решту суми за посівну техніку, що замовляли раніше. Усі проблеми наразі виникають через нереалізований товар і здешевлення зерна.