Точка зору

Доїння: швидко, лагідно і з прибутком

Володимир Коверний
головний ветеринар СТОВ «Промінь»

Молочне скотарство в Україні поки що відстає від рослинництва за темпами зростання, але в ефективних агропідприємствах має непогану рентабельність. Прибутковість молочнотоварної ферми залежить від багатьох чинників, але її центром є доїльна зала.

Доїння корови – це один з найскладніших і найтрудомісткіших процесів молочної ферми, на його частку припадає 40-70% загальних затрат праці. Окрім того, нині доїння – це ще й ціла філософія гуманного поводження з тваринами, у якому устаткування відіграє важливу роль. Використання сучасних доїльних установок дозволяє досягти стабільних надоїв молока високої якості протягом багатьох років.

Яке рішення обрало наше господарство і чому?

Сьогодні «Промінь» утримує понад 5 тис. голів ВРХ голштинської породи, з яких 1,8 тис. голів – дійне стадо. Корів ми використовуємо в середньому чотири лактації, а середній річний надій на голову – 12 тис. кг молока. Деякі корови служать значно довше, а наші рекордсменки з Німеччини й України дали за 10 лактацій 120 і 70 тонн молока відповідно.

Корів ми доїмо тричі на день. Установлена доїльна зала типу «карусель» DeLaval на 80 місць дозволяє за годину видоїти 480 голів. Після відкриття нового корівника та нарощення дійного поголів’я до 3,5 тис. голів ми плануємо встановити ще одну «карусель» і досягти добового валового надою 120 тонн проти нинішніх 75 тонн.

Впевненості у тому, що ми й надалі отримуватимемо стабільні надої та вироблятимемо молоко високої якості додає використання сучасного доїльного обладнання. Передусім обладнання дозволяє організувати швидке та безстресове проходження корів до доїльної зали. У накопичувачі використовуємо промисловий підгонич корів Usher DeLaval, який пришвидшує зміну груп. На підлозі зроблено спеціальні насічки, щоб не допустити ковзання корів, а в приміщенні встановлено розпилювачі води й вентилятори. Тож наші корови йдуть на доїння із задоволенням.

Потрапляння корів на платформу колеса – продумане й зручне. Поворотні розділювальні хвіртки на кожному доїльному місці направляють корів у доїльне місце. На вході може вміститися півтори корови, що дозволяє тваринам швидко входити та знижує ймовірність того, що стійла залишаться порожніми. Завдяки достатньому простору та спеціальному S-подібному огородженню корови докладають мінімальні зусилля, щоб зійти з рухомої платформи. За потреби швидкість обертів платформи можна регулювати.

Стійла розміщені під кутом до центра – на цей винахід компанія отримала патент. Як порівняти з системами з прямим розташуванням доїльних стійл, похилі стійла скорочують час на вхід і вихід тварин, покращують огляд вимені.

Для натхненної роботи й досягнення високих стабільних результатів на фермі створено комфортні умови роботи не лише для корів, а й для доярів. Під час доїння оператори перебувають у траншеї, що створює зручні умови, а саме позицію рук у роботі з вименем. Крім того, таке положення сприяє кращому огляду вимені, черева й кінцівок кожної корови. Оскільки тварини перебувають у розслабленому стані, оператору легше виявити симптоми захворювання чи помітити збудження.

За забрудненістю вимені і дійок, шкірного покриву та ратиць можна дізнатись причину тривожного стану тварин (наприклад, пошкодження дійки чи мастит, незручність чи недостатність місця у станку тощо) і ліквідувати її на початковій стадії.

Помічено, що ферми з низькою кількістю соматичних клітин мають дещо спільне: дояри правильно й послідовно готують вим’я до доїння, прикріплюють апарати, а корови в доїльній залі спокійні. Наші показники (соматика – 120-150, бактеріальна забрудненість –до 30 тис.) свідчать про якість нашого продукту і роботу кожного працівника на фермі на результат. Відразу після доїння молоко потрапляє в молоковози, охолоджується в потоці до температури до 2,5 °С.

Ми експлуатуємо цю «карусель» близько шести років і переконалися в її зручності, якості та комфорті для тварин і людей. Роторна доїльна зала забезпечує високу продуктивність праці на фермах.