Точка зору

Дощі несуть загрози цибулі й томатам, але сприяють капусті й кавунам

Вадим Дудка
керівник діагностичного центру захисту рослин «Агроанализ», Херсонська обл.

Затяжні травневі дощі та знижені температури, які прийшли на зміну посушливій та аномально теплій зимі несуть у собі як полегшення, так і загрози для рослин.

Тут дуже залежить від регіону та вирощуваних культур.

Господарства, розташовані в зоні Дністровської зрошувальної системи, де через аномально суху зиму є серйозні проблеми з водопостачанням, дощам швидше радіють. Ті, хто вирощує на богарі – просто щасливі. 

Ну а фермери Каховської зрошувальної системи та інші споживачі води досить повноводного Дніпра – не в захваті. Їм ця волога тільки перешкода в роботі.

Втім, поки до біди не дійшло – все вирішиться в найближчі пару тижнів.

Для богарних кавунів волога дуже на користь. У цій фазі розвитку дощі їм вкрай потрібні, а температури загалом не критично низькі. Але ось уже з 15-го 20-го червня баштанним потрібні буде тепло і сухість повітря. Інакше будуть обводнені та несолодкі плоди.

Небезпеки дощів дуже серйозні і стосуються вони в першу чергу питань захисту рослин.

Основна частина овочів вже висаджена і росте. Тривалий період холодної та дощової погоди різко збільшує загрозу розвитку грибкових та бактеріальних захворювань. І вже є факти серйозних спалахів пероноспорозу на посівах озимої цибулі і випрівання сіянців на полях цибулі ярої.

Схожі проблеми й у томатів.

В порядку поки що капусти. 

Морква і буряк на півдні поки ще не сіяли, рано ще, не беручи до уваги ранні, які «погоди» не роблять.

Крім того, з кожним днем ​​негоди загострюються і проблеми боротьби з бур’янами.

Дощі і перезволоження грунту на полі не дає вчасно провести культивацію та обробку гербіцидами, або ж завчасно змивають препарат з рослин. А бур’яни тим часом ростуть і чим вони стають старші, тим менше шансів у фермера якісно їх прибрати без застосування дорогих ручних просапувань.

Поки що масового затоплення полів ми не спостерігаємо (принаймні на півдні) почасти тому, що аж надто висушена наша земля в цьому сезоні (зимових опадів було в рази менше норми, та й навесні вже погода встигла добре випарити останні краплі води з грунту).

Проблема застою води на півдні зустрічається епізодично, в основний на солонцюватих грунтах або на важких глинах. Але у овочівників таке буває не часто –  все таки для овочів намагаються вибирати ділянки з легкими або середніми за механічним складом грунтами, за можливістю вносити органіку а при солонцюватих –  гіпсувати. Все це добре захищає від затоплення культури дощами, а вже зростаюча популярність високих гряд фактично повністю вирішує цю проблему.