Точка зору

Ціни на овочі підняв карантин

Павло Булгаков
спеціаліст зі зберігання, м. Каховка, Хесонська обл.

У силу специфіки своєї роботи консультанта зі зберігання, я бачу багато фермерських сховищ на Півдні й можу роботи певні висновки і прогнози.

Є сподівання, що цього сезону фермери зможуть продати всю овочеву продукцію. Якщо повністю не закриють кордонів для товарів, продовжиться невеликий експорт моркви. Ціна на наступному навіть зможе підрости після того, як оголосили, що продовжили карантин. Люди будуть закуповуватися продуктами, відповідно зросте попит. Це стабілізує ціну моркви на рівні 3,5-4 грн/кг. Якщо підніметься до 5 грн/кг, фермери зможуть компенсувати нестабільність гривні, труднощі організації трудового процесу.

Закриття ринків сильно вдарило по реалізації дрібних фермерів. Більш крупні, які працюють з супермаркетами, навпаки виграють у цій ситуації.

Загалом за підсумками сезону 2019-2020 років фермери, що вирощували овочі борщового набору виходять на нуль або з невеликим заробітком. Це залежить від того, яка собівартість виробництва продукції, скільки витратили на зберігання.

До того ж заробіток може залежати від регіону. В одних регіонах більш доступні робочі руки для перебирання овочів, в інших – вони менш доступні.

Із уведенням карантину виробники отримали додаткові витрати і труднощі. Адже потрібно возити працівників не більше 10 в машині, при цьому вони мають бути в масках, рукавицях. На робочому місці мають зберігати дистанцію понад два метра. Приміщення мають бути обладнані нормальними туалетами, рукомийниками, мильним розчином та дезинфектором. Захисні медичні маски працівників мають мінятися кожні дві години. 

Для забезпечення таких вимог потрібен відповідний рівень витрат, що збільшує собівартість. Особливо якщо овочі фасують вручну і для цього потрібно багато людей.

Ціни на овочі тримаються в межах прогнозованих, окрім ціни на цибулю. Місяць тому я прогнозував, що морква подорожчає незначно, і то в разі холодної весни, у травні до 5 гривень за кілограм.

На цибулю передбачав ціну на початок березня ціну 7-7,5 грн/кг. буряк – 3,5-4 грн/кг, картоплю – 7-9 грн/кг, капусту – 2 грн/кг. Але всі карти сплутав карантин, який ніхто не міг передбачити. Збільшився попит.

Овочі борщового набору додали в ціні. Найбільше подорожчала цибуля, ціна на неї піднялася до 12-13 грн/кг, а з 26 березня подорожчала до 20 грн/кг. Морква залишилася в межах прогнозної ціни 3-4 грн/кг і подорожчає у квітні. Мита морква на гривню дорожча за звичайну, хоча собівартість миття набагато більша. Такий рівень цін на овочі триматиметься ще місяць.