Точка зору

Ця революційна «цифра»

Олександр Руденко
генеральний менеджер Farmers Edge в Україні

 

У середовищі невеликих даних аграрії потребують адаптованих під умови виробництва рішень для економічної ефективності.

 

Ще десятиліття тому точне землеробство здавалося чимось магічним, і в нього ніхто не вірив. Нині ж кожна десята українська агрокомпанія тією чи іншою мірою послуговується цифровими технологіями. Вони дедалі потужніше проникають у сільгоспвиробництво, і, цілком імовірно, вже невдовзі можуть стати невіддільною складовою агрокультури. Тим паче, що й потенціал ринку величезний: за прогнозами науковців США, загальний обсяг світового ринку точного землеробства щороку зростатиме в середньому на 12,2% й до 2020-го досягне 4,5 млрд доларів. Відтак конкурентна боротьба за адептів ефективності теж зростає.

  

Завойовувати український ринок аграрних технологій і точного землеробства відтепер буде ще один гравець — світовий гігант agtech-індустрії Farmers Edge із Канади. Нині його інноваційна технологія (в сегменті систем точного землеробства й керування виробничими даними) вже допомагає аграріям обробляти близько 10 млн гектарів ріллі на трьох континентах. У платформу FarmCommand, якою послуговуються сільгоспвиробники, інтегровано близько 70 цифрових інструментів і функцій, серед яких, зокрема, й щоденний автоматичний аналіз супутникових знімків високої роздільної здатності та моніторинг вегетації культур. Для аналізу розробники застосовують запатентовані алгоритми, які в разі виявленої зміни надсилають про це повідомлення (з посиланням на карти вегетації) партнерові Farmers Edge, котрий господарює на цьому полі. До слова, охочі можуть налаштовувати параметри повідомлень таким чином, аби їх бачили й інші користувачі, і це суттєво полегшує обмін важливою інформацією. Загалом інноваційні цифрові інструменти допомагають оперативно виявляти шкідників, хвороби, дефіцит мікроелементів, помилки у виконанні технологічних операцій, проблеми з дренуванням ґрунту. Компанія, до слова, займається не тільки ефективною обробкою точних даних дистанційного зондування, а й репрезентує агросекторові рішення щодо поліпшення стану полів, вдосконалення агровиробництва (за рахунок врахування реальних потреб культури в живленні) й планування сільськогосподарських операцій, мінімізації негативної дії на довкілля (більш точні оцінки щодо потреб в добривах) та зростання продуктивності в поєднанні зі скороченням витрат. Щорічно Farmers Edge закладає близько 50 дослідницьких проектів і не менше двох років тестує інноваційні рішення перед їх впровадженням. Ця мережа постійно зростає і вже охоплює понад 8,5 тис. метеорологічних станцій і 25 тис. телематичних пристроїв по всьому світу. Україна стає шостою країною світу, на яку пошириться ця мережа, і вже з наступного року можливою буде реалізація відповідних агротехнологічних рішень, у тому числі й у партнерстві з провідними компаніями-виробниками ТМЦ.

  

Farmers Edge має амбіцію активно поборотися за прихильність українських аграріїв. Утім, поки що в Україні немає зведеної системи інформації, єдиної бази даних для аграріїв, яка б містила результати моніторингу полів, метеоумови й інші дані, що потрібні для ефективного господарювання. Тож у середовищі невеликих даних аграрії ще більше, ніж деінде, потребують адаптованих під умови виробництва рішень, що сприятимуть оптимізації витрат і забезпеченню економічної ефективності. Інтегрована інформація з полів, сучасні технології збору й обробки даних, моделі прогнозування й поглиблена агрономічна аналітика — компетенції революційної «цифри» без перебільшення здатні суттєво допомогти в агроменджменті сучасним управлінцям та агрономам, а також підвищити їхні компетенції в сучасній агрономії й аналітиці великих даних.