Точка зору

Чому для сушіння цибулі потрібен технолог

Павло Булгаков
Міжнародний консультант з овочівництва

У процесі сушіння та зберіганні цибулі навіть з автоматичним обладнанням технологу слід бувати у сховищі майже щодня.

Використовувати активну вентиляцію в автоматичному режимі доцільно, коли для цього зовсім немає часу або працівників.

Також людський контроль обов’язковий, якщо ви маєте якісь відхилення у процесі, наприклад, ви дуже зарано збирали, і при цьому пішов дощ, ви помітили ознаки захворювання тощо. В минулому році одне з господарств зарано припинило крапельне зрошення, а дощів в той період не було. В результаті в землі утворилися грудки, через які за механічного збирання цибуля отримала багато механічних пошкоджень. Такій цибулі надалі треба приділити набагато більше уваги. Саме тому такі моменти краще проконтролювати людині та пройти в ручному режимі.

При вирішенні провітрювати сховище ззовні, треба враховувати важливий фізичний показник – кількість води, яка може розчинитись в метрі кубічному повітря за певної температури. Наприклад, при 20 градусах тепла в 1 м3 повітря може розчинитись до 17 г води. Показники максимальної абсолютної вологості повітря та температури допоможуть вирішити, за якої погоди зовні можна робити провітрювання.

Наприклад, коли на вулиці холод і туман, багато хто вирішить, що відкривати сховище геть не можна. Це помилковий висновок. Відкривати клапани можна десь на 30-40% і ось чому. Припустимо, у складі температура плюс 20 градусів та волога 70%, а на вулиці 1 градус тепла і туман – в такому стані кубометр повітря на вулиці має в собі всього 5 г води. Якщо потрохи підмішувати це повітря у сховище, воно, прогріваючись, зможе розчинити у собі набагато більше води. Таким чином, потрохи впускаючи це повітря, ми виводимо зайву вологу з приміщення.